XVIII фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се проведе във Варна от 4 до 7 октомври, бе обявено на пресконференция. Мотото е „Агресия и хуманизъм“. Патрон на проявата е вицепрезидентът на България Илияна Йотова. Тазгодишното му издание няма да има състезателен характер, каза художественият директор проф. Божидар Манов. В програмата са включени 8 игрални и още толкова документални филма. Сред по-известните заглавия са „Какво сънуват слепите“ на известен италиански режисьор, „Нейната изповед“(за българката синдикалист в Гърция Костадинка Кунева, която понастоящем е евродепутат) на режисьора Иван Ничев и други. Гости на фестивала ще бъдат над 125 души, актьори, режисьори, общественици. Сред тях ще бъдат Аня Пенчева, Асен Блатечки, Васил Михайлов, Яна Маринова и други. Безплатните прожекции ще са в курорта Камчия и в община Варна.

Новост за социално-културното събитие ще бъде провеждането на Есенна академия. Тя ще включва дискусионен панел и обучителен сегмент.

В миналогодишното издание на фестивала участваха 1 892 филма, като 203 от тях бяха одобрени от селекционната комисия. Кинопродукциите бяха от 51 държави.

Убеден съм в бъдещето на фестивала. Той е част от доброто, което се прави в нашия град, каза ректорът на Медицинския университет във Варна, проф. д-р Красимир Иванов.

Ще припомним, че фестивалът е създаден през 1964 г., но през 90-те години е спрян. Възстановен е през 2014 г. със съдействието на Медицинския университет, който е съорганизатор на проявата. Организатор е БЧК.