Това е музикален фестивал за изпълнение на евъргрийни и джаз стандарти от деца и младежи. Организира се от Фондация „Музика Вива”, Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 г.” и Музикално-издателска къща „Студио Артес”. Целта на фестивала е да насочи вниманието на пеещи деца и младежи към стойностните песни от 20-ти век, останали в музикалната история като незабравими „вечно зелени” произведения, наречени „евъргрийни” и американски джаз стандарти. Младите певци ще бъдат провокирани да се запознаят с тях, да ги обикнат и да се научат да ги изпълняват успоредно с интереса си към съвременни образци в жанра.

Идеята на певицата и вокален педагог Румяна Коцева е продължение на организираните от нея концерти „Българските евъргрийни” , в които учениците от класа й по поп и джаз пеене представиха последователно емблематични песни от 60-те до 90-те години и се срещнаха с техните оригинални изпълнители от средата на ХХ век - Мими Николова, Ирина Чмихова, Лиана Антонова, Маргрет Николова, Маргарита Радинска и др. Сега тя разширява фокуса към световните бисери в поп и джаз музиката от миналото, както и кръга на участниците – към пеещите млади хора от цяла България.

Първото издание на фестивала ще отрази песни в техния учебен репертоар. Но замислен като ежегодно събитие в бъдеще, ЕВЪРГРИЙН ФЕСТ ще стане повод за по-задълбочен интерес и по- сериозна подготовка за участие през следващите години. Целта е младите изпълнители да слушат и да се учат от най-големите звезди в жанра. Това със сигурност ще ги обогати и ще развие техните умения, които по-късно да приложат в своето собствено творчество като изпълнители и автори.

В първото издание на ЕВЪРГРИЙТ ФЕСТ СОФИЯ ще вземат участие 55 деца и младежи на възраст от 8 до 30 г. от София, Пловдив, Севлиево, Габрово и Благоевград, разделени в 6 възрастови групи. Фестивалът няма конкурсен характер, а е замислен като концерт – празник на стойностни песни от миналото. Все пак има жури от изтъкнати имена в жанра - Камелия Тодорова, Васил Петров, Светослав Николов, което ще изслуша всички изпълнения и ще връчи диплом на най-добрия във всяка група. Всеки участник ще получи грамота за участие във фестивала. Медиен партньор на събитието е Jazz FM радио.

ЕВЪРГРИЙН ФЕСТ СОФИЯ 2019 ще бъде вълнуващо преживяване за ценителите на световните евъргрийни и джаз стандарти, в изпълнение на деца и младежи. Той ще бъде свободен за достъп на публиката още от началото в 14.00 ч., чак до самия гала концерт в 19.00 ч. Ще бъдете добре дошли!