Представяме ви  пълната програма на НДК през месец юли.

/01 юли - понеделник/

Какво е общото между България и Армения? За първи път изящно и приложно изкуство от двете държави ще се обединят в обща изложба. Домакин на експозицията ще бъде АРТ галерия НДК, а откриването е на 1 юли от 18:30 ч. „Армения и България – цветове и форми” е уникална по своя характер изложба, която ще разкрие пред ценителите на изкуството една малка част от творчеството на артисти от България и Армения. Макар и еднакви в някои области като история, стремеж към развитие и модернизиране, двете страни имат и своите различия. Именно тяхното многообразие в културно отношение е акцентът на експозицията в АРТ галерия НДК, която представя творби в различни стилове и жанрове. Изложбата може да се види всеки ден от 2 до 7 юли от 11:00 до 19:00 ч. в АРТ галерия НДК.

Най-новото културно пространство на открито в София – Лятна сцена НДК - ще посрещне Европейския военен хор на Американската армия в един впечатляващ концерт на 1 юли от 19:30 часа. Събитието е по случай Деня на независимостта на САЩ. Военният хор на Съединените щати в Европа е водещият музикален ансамбъл на американската армия на Стария континент. Създаден от талантливи войници от различни армейски професии, хорът е гарант за усмивки и добро настроение.

/03 юли - сряда/ Американските прогресив метъл богове DREAM THEATER ще изнесат бомбастичен концерт в зала 1 на 3 юли /сряда/, част от световното турне „Distance Over Time“ по повод дългоочаквания четиринайсети студиен албум на групата. Заедно с нови парчета, се очаква групата да изсвири и целия легендарен „Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory“ по повод 20-ата годишнина от неговото излизане.

/05 юли – петък/


Литературен клуб „Перото” ще посрещне eдинствената по рода си професионална конференция A to JazZ Talks 2019 на 5 юли между 10:00 и

17:00 ч. Идеята на събитието е да изследва пътя към международната сцена. Световни експерти от сферата на джаза ще споделят най-ценното от дългогодишния си опит си в първия ден от A to JazZ. Изключително интересна програма очаква всички професионалисти в областта на музиката. Входът е свободен, но всички желаещи да присъстват е необходимо да се регистрират предварително.

Как би се развила музиката, ако никой не е чувал за легендарните „Бийтълс”? Отговорът ще даде забавната комедия „Вчера си е за вчера” (Yesterday) на 5 юли от 19:00 ч. в кино „Люмиер Лидл”. Във филма отличеният с „Оскар” режисьор на „Беднякът милионер” Дани Бойл представя света без легендарната четворка от Ливърпул. Следващите дати, на които може да гледате „Вчера си е за вчера” в кино „Люмиер Лидл” са 6 юли (20:00 ч.), 7 юли (17:00 ч. и 19:00 ч.) и от 8 до 18 юли всеки ден от 19:00 ч. Билети за филма може да закупите онлайн на www.tickets.ndk.bg и в кино „Люмиер Лидл” на цени от 6 и 8 лв.

/06 юли - събота/

В Кино „Люмиер Лидл” на 6 юли между 09:00 и 19:00 ч. ще се проведат лекции с д-р Лора Рибагин.

/10 юли – сряда/

Знаете ли какво означават думите „вдъхновъзел” и „книжна мишка”? Отговорът ще научите в Литературен клуб „Перото” на 10 юли от 19:00 ч., когато блогърката Мила Боги ще обяви резултатите от конкурса за измислянето на нови български думи.

/13 юли - събота/

Посолството на Република Корея, съвместно с Асоциацията на корейците, живеещи в България организират регионалния кръг на Световния К-поп фестивал 2019 г. на 13 юли от 13.00 ч. в Театър Азарян. Ще бъде представен финалня кръг от участниците в България, които са направили свое онлайн видео със свое изпълнение на песен или танц.

/16 юли – вторник/


Лятна сцена НДК посреща една от най-обичаните балетни постановки „Зорба гъркът“. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история

на Софийската опера и балет и винаги се радва на препълнени салони, а на 16 юли от 20:00 часа ще бъде игран под звездите. Балетната постановка настига по известност литературния и филмов вариант. Световната премиера на балета „Зорба гъркът” е през 1988 г. на „Арена ди Верона“. Оттогава балетът е представян пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни по света.

/17 юли – сряда/
Ежегодният международен фолклорен фестивал “Витоша” идва на Лятна сцена НДК на 17 юли от 19:30 ч. Той ще продължи до 20 юли включително, а на него ще се срещнат култури от над 35 държави в света. Целта на фестивала е да популяризира танцовото изкуство на различни български региони с фолклора на гостуващите държави. Стотици танцьори, музиканти и певци стават съпричастни на една магическа интернационална сила, която ги обединява, а именно голямата любов към фолклора, който техните предци са сътворили през вековете. Откриването на фестивала е особено атрактивно и представлява шествие до Националния дворец на културата през пешеходната зона на бул. „Витоша”. Входът на Лятна сцена НДК е свободен за желаещите да се потопят в магията на фолклора!

/18 юли - четвъртък/ 10 години след последния си концерт у нас Майкъл Болтън отново пристига в България, за да зарадва своите многобройни почитатели. Концертът му на 18 юли от 20:00 ч. в зала 1, е организиран от Национален дворец на културата и е част от световното турне на певеца. Болтън се изкачва до първите места в музикалните класации с песента си „How am I supposed to live without you“ /„Как мога да живея без теб“/. Изпълнителят реализира и редица успешни дуети с Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Рене Флеминг, Рей Чарлс, Пати Лабел, а публиката в зала 1 ще има възможност да чуе на живо една от най-емблематичните му песни – „Когато един мъж обича една жена“.

/20 юли - събота/

Фолклорни музиканти, танцьори и певци ще се срещнат на Лятна сцена НДК на 20 юли от 18:00 ч. На международния фолклорен фестивал „Витоша” ще бъде представен конкурса „Мома Вита и момък Люлин”, както и спектакълът „Заедно от любов към танца”.

/23 юли - вторник/ Един от най-великите стендъп комедианти на нашето време – Луи Си Кей ще гостува на живо в зала 3 на НДК. Денят е вторник /23 юли/, а часът – 21:30 ч. Събитието е организирано от Комеди Клуб България. Луи Си Кей е шесткратен носител на наградата „Едми” за работата си по шоуто на Крис Рок и по своя сериал Louie, както и носител на безброй награди за своите стендъп комеди шоута.

/24 юли - сряда/

Възможно ли е човек да пее по три различни начина едновременно? Възможно е! Доказателство за това е монголският музикален ансамбъл „CHOOR”, който идва на Лятна сцена НДК на 24 юли. Основната идея на музикантите и изпълнителите е да върнат интереса към традициите на Монголия и да запазят монголската култура. За целта те създават музика чрез т.нар. стил „Hoomei”. Как музиката може да вдъхновява и да препраща към миналото и традициите на Вътрешна Монголия? Отговорът ще разберете на концерта на ансамбъл „CHOOR” на Лятна сцена НДК.