По традиция Софийската опера изпраща старата и посреща новата година с пищен Гала концерт. Тази година програмата събира в едно любими откъси от най-красивите оперни и балетни шедьоври.

За първи път тази година концертът е поверен в ръцете на артистичния директор на театъра - режисьорът Вера Петрова. През годините тя е изградила пред публиката реноме на творец с изключително въображение и вкус към бляскави и стилни постановки. Точно такъв е и концертът тази година.

Вълшебна каляска без коне извежда на сцената любимите на публиката оперни и балетни звезди. Не липсват и гости - тенорът Камен Чанев, сръбския баритон Никола Миайлович и двама от учениците на Райна Кабаиванска, които през януари ще пеят в премиерата на "Дон Паскуале".

Подобни концерти са част от Новогодишната музикална традиция по целия свят. По тази причина за солистите, които са включени в програмата, е привилегия да са част от празника на най-ревностните меломани.

Да се подреди програмата за Новогодишния концерт е истинско предизвикателство.Част от подбраните музикални фрагменти подготвят публиката за предстоящите през сезона нови постановки, които вече се репетират. Но освен това всяко изпълнение трябва да е ефектно е да допринася за цялостната атмосфера на празничност и очакване на една по-добра година и за артистите, и за техните почитатели.