На 21 декември четем „Така започва злото“ - поредния бляскав роман на испанския писател Хавиер Мариас, един от най-големите живи автори на Стария континент.

„Така започва злото“ (превод: Маня Костова, 544 стр., цена: 18 лв.) разказва историята на младия Хуан де Вере, който е натоварен с необичайна мисия - да следи дългогодишен приятел на своя шеф, ексцентричния филмов режисьор Едуардо Муриел, и да разбули мистериозното му минало. Надхвърляйки поръчението, мъжът шпионира дори семейството на самия Муриел, по-специално неговата жена Беатрис, грубо отблъсквана и оскърбявана от съпруга си поради загадъчни причини. Хуан е въвлечен в разкрития и преживявания, незаличимо белязали живота му. Тяхна сцена е Мадрид през 1980 г., вихрено отдаден на придобитата от едва пет години свобода след омразната франкистка диктатура. Преплитайки колективното и индивидуалното, Хавиер Мариас изследва парадоксални страни на човешкото поведение и създава ситуации, в които е трудно да се даде еднозначна морална оценка. Кое е по-голямото зло – да разкажем или да премълчим, да накажем или да простим, да търсим справедливост на всяка цена или да забравим; да признаем лъжата или да поддържаме измамата докрай? Всеки ще потърси отговорите в себе си, след като е прочел този ерудиран, осеян с философски прозрения и подправен с тънък хумор роман.

За него бостънският „Глоуб“ пише: „Най-нюансираният и надарен писател на съвременната испанска литература“. Неслучайно книгите на Хавиер Мариас са преведени на 35 езика в цял свят. Романът му „За мен спомни си в утрешната битка“ е отличен с наградата „Фастенрат“ на Испанската кралска академия, наградата на Венесуела за испаноезична проза „Ромуло Галиегос“, френската „Фемина” за чуждестранна литература, италианската „Мондело“ и др. През 2017 г. „Колибри” издаде „Сантименталният мъж” – мъдра и опияняваща книга, която разкрива любовната мъка, както ариите – болката на разбитите сърца. Хавиер Мариас е преподавал испанска литература и теория на превода в Оксфордския университет и теория на превода в университета „Комплутенсе“ в Мадрид. От 2006 г. е член на Испанската кралска академия.

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.