На 1 февруари излиза „Време и стил. Контури на историята на модата през XX век“ от Мариела Гемишева! Премиерата на книгата е на 5 февруари, вторник, от 18:00 ч. в галерия „Структура“.

Както подсказва заглавието, „Време и стил. Контури на историята на модата през XX век“ (192 стр., цена: 18 лв.) извежда в хронологическа последователност основни етапи и характеристики на модата като социокултурен феномен, отчитайки динамиката на нейното развитие през целия ХХ век.

**Модата е съвкупност от възприемани и споделяни ценности, в това число образци, символи, вярвания и предпочитания, които дават възможност на човек да изрази себе си най-вече чрез знаците на външния вид и облеклото; да общува с околните, влагайки конкретни значения в дрехите и допълненията; да се променя в съответствие или в разрез с индивидуалните и социалните норми, вкусове и схващания за красота, елегантност, модерност и различност; да проявява свобода, творчество, въображение и способност да отстоява личностната си култура, да се разделя с миналото и да предугажда бъдещето, адаптирайки се към новото и непознатото.

Според авторката в условията на глобализация модата става още по-гъвкава, универсална и манипулативна, кризите и циклите в нея все повече се ускоряват.

** „Теоретични проблеми на модата” на проф. д.н. Любомир Стойков,  НХА. София, 2006, стр. 51