Б Е С О В Е

от Албер Камю, по романа на Фьодор Достоевски

превод Георги Ходжев

постановка Снежина Танковска

режисьор Боян Арсов

сценография доц. Марина Райчинова

хореография проф. д-р Петя Цветкова

музикална среда Боян Христов

плакат Янина Петрова

фотограф Теодора Тодорова

участват студенти специалност „Актьорство за драматичен театър“,

клас проф. Снежина Танковска

Действащи лица и изпълнители:

Разказвача – Георги Илиев Николай Ставрогин – Спартак Тодоров Пьотър Степанович Верховенски – Теодор Каракачанов Степан Трофимович Верховенски – Теодор Ненов Варвара Ставрогина – Ванина Йорданова Алексей Кирилов – Александър Андреев Иван Шатов – Христо Тенчев Даша Шатова – Велина Георгиева Лиза Дроздова – Ивана Керанова Мария Тимофеевна Лебядкина – София Джустрова Капитан Лебядкин – Сезер Сами Григориев – Георги Илиев Липутин – Георг Киряков Шигальов – Мартин Емануилов Виргински – Дейвид Тумбарков Гаганов – Захари Турманов Федка – Ростислав Панков Прасковя Дроздова – София Джустрова Маврикий Николаевич – Дейвид Тумбарков Лямшин – Сезер Сами Семинариста – Ростислав Панков Владиката Тихон – Теодор Каракачанов Майорът – Захари Турманов

Боян Арсов:

БЕСОВЕ е опит на човека да изкрещи смело своята истина в лицето на целия свят, да промени хода на времето, да разруши установените норми, да постави нови правила, да изтрие чуждите думи и да напише свои, да надвие своята слабост, като открие собствената си сила и се научи да я използва.

БЕСОВЕ е опит на човека да прости тихо в себе си. Опит да начертае своя път, да укроти самотата и разрухата в действията и съвестта си, да избере в какво да вярва и кого да обича в името на това да устои на ледения вятър в сърцето и мисълта си. В името на това да бъде човек.

Представлението поставя героите на Достоевски и Камю в една динамична условна сценична реалност, в която те настървено търсят своето място в заобикалящия ги чужд и агресивен свят, пълен с изисквания, прокламации и отчуждение.

Из Евангелие на Свети Лука:

„А там по хълма пасеше голямо стадо свине; и бесовете Го молеха да им позволи да влязат в тях. И им позволи. Като излязоха бесовете от човека влязоха в свинете и хвърли се стадото от високите скали в морето и се издави...“

БЕСОВЕ на сцената на Театър НАТФИЗ е първият дипломен спектакъл на студентите от последния клас на проф. Снежина Танковска.