ЦАР И ВОДОПРОВОДЧИК

Сатирична буфоопера от Димитър Вълчев

Мюзикълът от 1974 г. „Цар и водопроводчик“ е с музика от Димитър Вълчев и либрето Георги Ивчев, Георги Христов и Любомир Пеевски. Режисьор е Никола Петков, оператор Иван Райнов. В главните роли ще видите Константин Карагеоргиев, Татяна Лолова, Васил Попов, Константин Коцев, Климент Денчев, Ангел Георгиев, Лъчезар Стоянов, Илия Добрев.

„Цар и водопроводчик” е единствената по рода си буфоопера у нас. През 1971 г. е излъчена няколко пъти по радиото с голям успех. Скоро е записана на винилова плоча в музикалното студио „Балкантон”. През 1974 г. операта е излъчена и в Телевизионния театър на Българската телевизия. „Цар и водопроводчик“ се превръща в уникално културно събитие – една весела, хумористична пародия, в която любими български актьори изпълняват оперни арии. Буфооперата става толкова известн, че е представена и по ВВС. Но животът на „Цар и водопроводчик“ е кратък. Без обяснение излъчването й се преустановява, а оригиналната партитура мистериозно изчезва от архива на радиото.

Сюжет:

Развиделява се. Царят отсъства. В царските покои първата придворна дама /Татяня Лолова/ очаква нетърпеливо тайната любовна среща с началника на стражата /Климент Денчев/. Внезапно, в царската спалня се спуква тръба - иззад венецианския гоблен шурва вода. Придворната дама с атлазен парцал събира водата в златен леген. Любовникът й най-сетне пристига, събува ботуши и гребе с тях водата. Паника цари в двореца. В този момент се завръща цар Дроздобрад /Константин Карагеоргиев/ и заповядва да бъде доведен водопроводчик. Водопроводчикът /Васил Попов/ поправя аварията, но цената е висока - една четвърт от царството! Цар Дроздобрад е съкрушен...

Гледайте „Цар и водопроводчик“ в понеделник, 6 април от 22:00 часа по БНТ 1.