Моноспектакълът "Чамкория", за който Захари Бахаров взе "Аскеер" през май за ролята си на бай Славе, предлага днешната програма на международния театрален фестивал „Варненско лято”.

Спектакълът е по едноименната книга на Милен Русков, с режисьор Явор Гърдев. Постановката се утвърди още с премиерата си в София през есента на 2017 г., като моментален хит. 

Действието в "Чамкория", се развива в един ден на 1928 г. и обхваща последния за сезона тур на омнибуса на Славе Желязков и неговите пътници от София до Чамкория (Боровец). Обичайното пътуване ще се окаже фатален капан и рамка, която отприщва потока на размишления на простодушния и духовит шофьор с вечно съпътстващия ги опит да открие скрития смисъл на случващото се. През неговите абсурдни истории, проницателни впечатления, скептичен и прагматичен поглед върху света неусетно се изгражда сложната картина на едно от най-бурните времена от българската история. 

"Чамкория" ще се играе от 19:00 часа на Основна сцена в Драматичния театър

Програмата на фестивала за днес включва още четири представления. 

От 18:00 часа в Галерия „Графит” ще се играе „Щастливият Бекет” на Център Алос. Италианската постановка „Планината Черчео” може да бъде видяна от 21:00 часа на сцена „Филиал”. Учебен театър – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ще представи „Черна дупка от 19:00 часа на сцената на Държавен куклен театър – ВарнаХристиян Бакалов (България/Белгия) ще представи PURE|ReaImagination от 14:00-16:50; 18:00-20:00 часа на сцена Алтернативно пространство.