"Емигрантски рай" от Димитър Динев е новата постановка в Театър "София" днес, 28 ноември, от 19 ч., на голямата сцена, научи ДУМА от Милена Стратиева. Режисьорка е Катя Петрова, сценография и костюми Петя Караджова и Борис Далчев, превод Гергана Фъркова, композитор Христо Йоцов. Хореографията е на Анна Пампулова.

На сцената ще се изявят актьорите Юли Малинов, Невена Калудова, Михаил Милчев, Пламен Манасиев, Юлиян Рачков, Росен Белов, Мила Банчева, Ирина Митева, Николай Димитров. По време на спектакъла музиката изпълняват Мариан Минчев (акордеон), Преслав Банков/Станислав Мойнов (тромпет) и Николай Димитров (тъпан).

Спектакълът "Емигрантски рай" от Димитър Динев изследва поведението на няколко гастарбайтери след трагичната смърт на 41-годишния им приятел по време на работа на строителен обект в Австрия.

Тогава, когато човек се стъписва пред случилото се, когато е объркан и не знае какво да направи или прави това, което не трябва. Когато се отключват и най-скритите ъгълчета на човешката душа, които самите герои не предполагат, че носят. Бушува стихия в душите им. Те удавят в пиянство мъката си. Приемането на смъртта става под знака на вакханалията, пиршеството, оргията... Те са цинично откровени и безразсъдни в поведението си. Но и трогателни в опитите за човешка близост помежду си. Постепенно се разкриват, готови са да приемат вината на другия, заради общата участ и опитите за оцеляване. Това е нещо повече от обща участ. Това е жест на изкупление. След всичко случило се те са свързани съдбовно и завинаги.

"Странно нещо е душата, никой не знае къде е, но всеки знае как боли", казва Антон Чехов. А Димитър Динев споделя: "Деликатно нещо е душата."

Публиката ще има възможност да гледа спектакъл, в който има крайни екстатични състояния, бърз и всепоглъщащ ритъм, много страст, болка, мистика, абсурдни ситуации и черен хумор, отбелязва режисьорката Катя Петрова.