ИВА Е ОНЛАЙН… НА СЦЕНАТА

Възможно е да познавате Ива от хитовия спектакъл, в който въображаема птичка влита през прозореца на нейната стая. И по-късно отлита. Прозорецът остава отворен за да може през него актрисата да ви се представи лудо и вихрено, но най-учтиво с „Приятно ми е, Ива!”. Тази нова покана да ѝ гостувате е по-различна. Този път тя ви кани в своя свят по друг начин... Този път „Ива е онлайн”.

Героинята е същата, но тук тя се разкрива в хладната светлина, която излъчва екранът на един лаптоп. И без значение дали сте гледали първата ѝ пиеса, вие ще попаднете в нейните истории, толкова близки до всеки един от нас, но и толкова лични, толкова различни... толкова Ивини!       

Тя ще ви разкаже... Не, няма да ви казваме какво ще разкаже! Ще видите. Можем само да ви кажем, че Ива и тук е смешна и тъжна, че има несравним усет за музиката на думите, своите и тези на хората, които обитават душата ѝ. А историите на моменти потъват в сянка, в други – блестят с хумор и лиризъм. „Ива е онлайн“ е спектакъл, свързан с новите технологии, но също и пиеса за останалите бъркотии в живота на човека. Представление, изпълнено с любов. Онлайн. На сцената!

Думата “паресия” се появява в старогръцкия език и достига до наши дни със значението “казване на истината”, като гаранция за истинността е не друго, а животът ти и рискът, на който го подлагаш, изричайки я. Паресия е не толкова изследването или съзерцаването на истината, а истинно действие, опасно практикуване на истината, която познаваш през собствения си опит и доказваш с личността си, самозадължена на казване-на-истината. 

Интересно е, че театърът е игра, но такава, че въпреки цялата си условност, нейният смисъл е паресия - да имаш куража да казваш истината публично, да я живееш на сцената. Това е трудно и, както се разбра, рисковано занимание. Можеш да се объркаш, да се подведеш, да се огънеш, да му изневериш. В работата с Ива винаги сме се старали да му оставаме верни.

Стоян Радев
режисьор

 

„Интернетът само ни дава. Всичко ни дава. Нищо не ни отнема. Освен живота. Аз съм склонна всичко да изоставя, за да поцъкам в нета.„ 

Ива Тодорова
актриса 

Премиера премиера - 15 и 16 октомври. Следващите представления на „ИВА Е ОНЛАЙН“ са на 30 октомври, 9 и 27 ноември