На 18-ти февруари и на 19-ти февруари в I AM STUDIO SPAM studios ще покаже ново представление по текст на македонския драматург ДЕЯН ДУКОВСКИ

След като 2020-та беше много успешна година откъм награди и турнета за SPAM studios - няколко участия на международни фестивали и четири награди (една за режисура за „КОКОШКА“, една за най-добро представление за „КОКОШКА“ и една за най-добра актриса за ВАСИЛЕНА ВИНЧЕНЦО от SKUPIFEST – Македония, както и най-добра актриса за ПОЛЯ ЙОРДАНОВА от МОНОАКТ – Косово за „МЕЧТАТА НА НАТАША“), сдружението е на път да реализира най-новия си спектакъл „УТЕРУС“ по текст на македонския драматург ДЕЯН ДУКОВСКИ. Участват младите актьори Валерия Върбанова и Марин Джишев.

„УТЕРУС“ е поръчкова пиеса, написана през 2009-та за HUSETS TEATER в Копенхаген, Дания и няма данни да е поставяна на друго място оттогава. В България за първи път ще срещне своята публика, като екипът на спектакъла гарантира изключително преживяване с много въображение. Подобен текст е рядкост, още повече изигран от толкова млади актьори.

„УТЕРУС“ задава вечните въпроси относно смисъла на съществуването на един млад човек. Затова, актрисата загубила смисъла, неистово ще се опита да намери отговор на въпросите "коя съм и защо?". И изправяйки се лице в лице с най-тъмните страни от себе си, Бейб (Валерия Върбанова) ще разбере, че единственият начин да оцелее е да съживи Духа (Марин Джишев), станал роб на плътски удоволствия и пороци. Защото всяко дъно е двойно дъно, а театърът и играта ще се окажат идеални за подобно духовно прераждане.

Режисьорът на спектакъла Ана Батева избира пиесата, свързвайки я с пандемията и социалното дистанциране на човека, а оттам и вглеждането му в себе си. Нуждата от театъра, който задава вечните въпроси за смисъла на битието на младия човек, е в основата на представлението. Тя залага на съвременен подход и ярки изразни средства, което се вижда и в спектакъла „КОКОШКА“, - запазена марка и символ на сдружението и неговата мисия. Интересното в случая е че тръгвайки от идеята на автора, който многократно цитира другия световноизвестен македонски драматург ГОРАН СТЕФАНОВСКИ, Ана Батева вкарва в текста и един монолог от неговата пиеса „Двойно дъно“.

Ана Батева и композиторът Стефан Здравески, основателите на SPAM studios, не за първи път работят пиеса от този автор, като последната им работа е през 2019-та година в Народен театър Охрид (Македония). Там те реализират спектакъла „БАЛКАНСКА 3а/2“, като имат честта да работят заедно с драматурга, който идва на репетициите и изцяло участва в творческия процес по създаването на спектакъла. Процесът определят като изключително вдъхновяващ предвид присъствието на автора, а личното познанство с него е от ключово значение що се отнася до автентичния превод на „УТЕРУС“, дело на режисьорката Ана Батева. Напомняме, че през 2015-та Ана превежда и реализира спектакъла „БУРЕ БАРУТ“, балканско кабаре по Деян Дуковски, което печели и две награди от фестивал в Македония – за „НАЙ-ДОБЪР РЕЖИСЬОР“ и „НАЙ-ДОБЪР АКТЬОР“ за Ивайло Драгиев.

Работата с млади артисти е мисия на сдружението, затова и в „УТЕРУС“ участват Валерия Върбанова и Марин Джишев, студенти от класа на проф. Иван Добчев. И двамата могат да бъдат гледани в дипломнния им спектакъл „АПОКРИФ“ в Театрална работилница „СФУМАТО“ (реж. Иван Добчев). Марин Джишев участва и в „НОВА БИБЛИЯ“ по Йордан Радичков отново в „Сфумато“ с реж. Иван Добчев. За Валерия „УТЕРУС“ е първият професионален спектакъл, което прави още по-голяма отговорността на екипа. Създател на музилното оформление отново е Стефан Здравески, реализирал музиката и на „КОКОШКА“, „ВСИЧКО НА МАСАТА“, „МЕЧТАТА НА НАТАША“, „БУРЕ БАРУТ“ и т.н. Дизайнер на плаката е Христо Христов.

След известнa пауза, екипът на SPAM studios oтново се завръща, като в последните месеци сдружението активно развива и своя нов Youtube канал (https://www.youtube.com/channel/UCqHCTq5sq8FQTBhnHgURSSw), в който създаделите качват любопитни видеа от работния процес и активностите в театъра, театрални влогове, турнета, пътувания и интервюта. *SPAM Studios е независимо арт сдружение, създадено през 2018-а. То развива дейността си в областта на сценичните изкуства, а запазеният белег са иронията и хуморът.

Мисията на SPAM Studios е създаването и организирането на представления, концерти, изложби, както и срещи и уъркшопи с интересни артисти. Инициатор и главен основател на SPAM Studios е Ана Батева. Тя е родена в Македония, но активно работи като театрален режисьор в България.