"БРЕМЕНСКИТЕ МУЗИКАНТИ" по БРАТЯ ГРИМ
 
режисьор - ЦВЕТИ ПЕНЯШКИ
сценограф - НАТАЛИЯ ГОЧЕВА
композитор - МИЛЕН АПОСТОЛОВ
 
участват
 
ДИЛЯНА СПАСОВА - Саксофон
ДИМИТЪР СТЕФАНОВ -Туба
ЖИВКО ДЖУРАНОВ - Тромпет
ЛЮБОМИР ЖЕЛЕВ - Барабан

Преди два века Братя Грим публикуват „Бременските музиканти“ във втория том на своите събрани съчинения. Тази приказка за приятелство и смелост става любима на деца и възрастни в онези бурни за Европа времена. И днес тя е сред най-четените техни истории, апология на човешката способност за обич и за благородство, реакция против алчността и дребнодушието. На нашата сцена тя е пресъздадена със замах и талант от прекрасен млад екип творци, неразделни приятели.                                                         
                                                       
————
 
Здравейте, деца, пише ви едно врабче. Да, същото това, което често виждате в квартала. Както знаете, аз обичам да пея. Обаче и да свиря обичам. Но съм още малко и не ходя на уроци по музика. Нямам си пиано, цигулка, или пък китара. Затова си правя инструменти най-различни вкъщи, на дървото. Онзи ден си направих барабан от спукан балон, който вързах здраво върху празна консерва от боб. После си направих шу-шу инструмент (батко Врабец казва, че това се казва маракас) – напълних бурканче с ориз и готово! А вчера свирих на сламка и (честно ви казвам) звучеше мнооого добре. Батко Врабец каза, че това със сламката звучи като казу.

Но аз не го попитах казу какво е точно… Сигурно е нещо като сламка, през която тананикаш. Сега съм решил да си направя крокодил-кастанети, много е лесно. Много обичам музика. Като всяко дете. И не само децата обичат музика. Искам целият свят да е музика. Мама Враба ми разказа, че джазът бил града, гората е народна песен, рок-музиката – път, а класиката била бял храм. Хи-хи-чирик. Не знам всички думи в тая мисъл, но ми харесва. И в театъра ми харесва. Там може да се видят много добри музиканти. Татко Врабко ги е слушал в Бремен. И ми разказа за тях. Тези музиканти надхитрили едни разбойници. И други такива неща и приключения. Е, хайде, аз отлитам. Ще се видим в квартала. И може да попеем и посвирим заедно, нали? Цврик-цврик, Врабец
 
Снимки: ГЕРГАНА ДАМЯНОВА.  

Тагове:
theater