„ИВАНОВ“ НАДНИЧА ЗАД ЗАВЕСИТЕ НА ТЕАТЪР НАТФИЗ 
„Иванов – Барабанов“ е новият спектакъл на Иван Добчевв Театър НАТФИЗ. От септември Професорът работи със студентите си по едноименната пиеса на А. П. Чехов. Какъв е режисьорският прочит и каква е актьорската интерпретация на класическата творба ще можем да видим на 29 октомври.

„Иванов“ e сред известните и често поставяни пиеси наА. П. Чехов. Създадена е едва за две седмици, през 1887 г. „Написах пиеса лека като перце, без нито една дължина. Небивал сюжет“ споделя драматургът. Това е творбата, чрез която се среща за първи път с театралната публика. Макар и успешно, представянето ѝ предизвиква културен скандал. Две години по-късно текстът е публикуван в списание „Северен вестник“.


МЕЖДУНАРОДНА МЛАДЕЖКА ИЗЛОЖБА ЗА ЦИФРОВО ИЗКУСТВО 


Студентите на НАТФИЗ получиха покана за участие в „Международна младежка изложба за цифрово изкуство“ организирана от Технологическият университет в Тайнан, Тайван. Дигиталното изложение ще бъде открито на 8 декември 2021 в Тайван, а през април 2022 ще бъде представено и в Япония.

„КОМЕДИИТЕ НА ШЕКСПИР МЕЖДУ ЕРОС И ТАНАТОС“ 

Книгата на доц. д-р Петър Кауков „Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос“ вече може да се намери в книжарници „Сиела“, онлайн книжарницата на „Сиела“ и в книжарницата на НАТФИЗ на ул. „Стефан Караджа“ 20. „Да ни е честита!“ – с тези думи проф. д. н. Александър Шурбанов представи книгата през 2019 г.
 
Възприемана от някои като „научен роман“, независимо от изследователската си стойност, книгата представя по много увлекателен начин комедиите на Шекспир в неочаквана светлина. Препоръчва се не само за професионалисти и студенти в областта на театъра, но и за всички, които имат интерес към това изкуство.


НАГРАДИТЕ ГО СЛЕДВАТ 


Доц. д-р Пенко Господиновполучи поредна международна награда за актьорско майсторство. Този път признанието дойде от Global Nonviolent Film Festival— Холивуд, Калифорния за ролята му във филма на Костадин Бонев. Отличието е само една от петте награди, които „Далеч от брега“ спечели в надпревара с други 44 филма от 28 страни в тазгодишното издание на онлайн фестивала. Съобщението за наградата беше направено от фестивалния директор Дария Трифу и фестивалния артистичен консултант Бруно Пискуита във видео презентация, която е достъпна за разглеждане в стрийминг канала на Global Nonviolent Film Festival.
 
„ПАСАЖЕРИ“

Филмът, чийто оператор е д-р Красимир Стоичковотнесе голямата награда от „Родопския международен фестивал на документалните филми“. Отличието е поредно за „Пасажери“. Филмът на Здравко Драгнев и Цветан Драгнев вече е носител на наградата за най-добър български документален филм от 24-тия София Филм Фест, специалната награда на МКФ Шчечин 2020 – Полша, специална награда на журито от 25-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ и на специалната награда на Община Попово, присъдена в рамките на юбилейното издание на „Златното око“, за операторско майсторство – връчена на д-р Красимир Стоичков.
 
ПРЕМИЕРИТЕ ИМ СА НАВСЯКЪДЕ 

Да са преподаватели в НАТФИЗ и пълноправни творци е присъщо за голяма част от професорите, доцентите, докторите и асистентите в Академията. Премиерите им обикновено откриват сезона - настоящият не прави изключение. Само за 2 месеца във Варненския театър излезе „Тютюн“ в драматизация на Юрий Дачев, в Смолянския театър – „Юдина ела“ в постановка на Юрий Дачев, в Народния театър – „Народът на Вазов“ с музиката на д-р Петя Димановаи сценографията на доц. д-р Мира Каланова, в МГТ „Зад канала“ – „Фицрой“ с участието на доц. д-р Пенко Господинов, „Малката самовила“ по драматизация на проф. Славчо Маленовв Благоевградския куклен театър, „Помниш ли Когато...“ на д-р Александър Манджуковв „Сълза и смях“, „Кашонът“ на Калин Ангеловв Театър „София“. До дни предстои и премиерата на „Пиано в тревата“ в постановката на доц. Юрий Дачев в Народния театър.
 
Проф. д.н. Любомир Халачевпредстави новата си книга „Шапката на Ниночка“. Книгата на доц. д-р Петър Кауков„Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос“ намери своето място в книжарниците на „Сиела“, а доц. д-р Тодор Димитров-Мечкарскииздаде „Правоговорът в обучението на актьора“. Проф. д-р Калина Стефановареализира втората международна премиера на книгата “20 режисьори – първопроходци от Източна Европа”. Д-р Красимир Стоичковзащити доклад върху „Историческите аспекти в развитието на художественото кино“ в Русия.
 
Проф. д-р Дочо Боджаков, проф. д-р Марин Дамянов, доц. д-р Георги Николови доц. д-р Пенко Господиновзапочнаха снимките на нов игрален филм „След сезона“, а документалният филм „Малката Маркиза“ с оператор доц. д-р Мартин Димитровсе срещна за първи път с публиката си. Филмови премиери, 5 премиери на нови книги, 8 театрални премиери, … а сме едва средата на октомври.


СПОДЕЛЕТЕ СПЕКТАКЛИТЕ НА СТУДЕНТИТЕ В НАТФИЗ ПРЕЗ ОКТОМВРИ
 

Запазва се намалението между 25% и 40% за студенти и ученици, както и отстъпката от 20% при груповите посещения на възрастни (над 10 души).
 
Театъра НАТФИЗи Куклен театър НАТФИЗще продължат да играят при 50% от капацитета на салоните и стриктно спазване на всички мерки срещу Covid. Заповядайте!


ИГРАЛНАТА ПРОГРАМА В ТРЕТАТА СЕДМИЦА НА ОКТОМВРИ 
 

ГОЛЯМА СЦЕНА, 19.00 ч.*
 
21. X.ПРЕМИЕРАЕМИЛИЯ ГАЛОТИот Готхолд Ефраим Лесинг_ постановка и сценичен вариант_Петър Денчев, клас проф. Снежина Танковска_ Какво е насилие, пита Емилия Галоти, да изтърпиш това, което не трябва - отговаря си сама... Ала не е ли това ситуация, в която се намираме и днес?_
 
 
23. X. АДСКАТА МАШИНАот Жан Кокто_ постановка_

Здравко Митков*
,_ клас_проф. Здравко Митков_ Нахално свободната игра на автора с жанровете, блестящият език, смесващ епохите без никакъв свян, дълбоката чувственост и фарсовият (на места) рисунък – всичко това ни е вдъхновило днес да прие-мем интелектуалната покана на Кокто. Да проверим дали нашето представление може, дори за миг, да се докосне до блестящо-скептичната аура на неземния му талант._
 
 
СЦЕНА 47, 19.30 ч.*
 
19. X. БЕСОВЕот

Албер Камю*
_ по романа на_

Фьодор Достоевски*
_ режисура_Боян Арсов

,*
_ клас_проф. Снежина Танковска_ Боян Арсов: „Бесове“ е опит на човека да изкрещи смело своята истина в лицето на целия свят, да промени хода на времето, да разруши установените норми, да постави нови правила, да изтрие чуждите думи и да напише свои, да надвие своята слабост, като открие собствената си сила и се научи да я използва._
 
 
20. X. ЕДМЪНДпо Дейвид Мамет_ постановка_

Надя Пенчева,*
клас

проф. Пламен Марков*
и _ клас_

проф. д-р Ивайло Христов*

(*випуск 2017/2021)*

_ Нещата са предопределени, няма начин те да не се случат, точно както е предвидено. Поглеждайки назад забелязваме, че на практика не сме имали възможност да постъпим по друг начин. Имало е определени знаци по пътя. Само е трябвало да ги разчетем.__ Спектакълът е спечелил Проектната програма към Театър НАТФИЗ в категория „Млад режисьор“_
 
 
22. X. КАРНАВАЛНА НОЩпо Уилям Шекспир постановкаЛюдмила Стоин,_ клас_проф. Здравко Митков

„Ще ви е забавно с нас“ обещава младата режисьорка*
Людмила Стоин:*
_ „Карнавална нощ“ е история за съдбовните капризи на живота. Това е една комедия за хората и кръговрата, в който неизменно се въртят. За веселият празник от обрати и случайни срещи._
 
 
СЦЕНА Б24*
 
16. X., 23. X. – 11.00 ч. 21. X. - 19.00 ч. СНЕЖНАТА КРАЛИЦА_ ПРЕМИЕРА_ _ за зрители над 5 години времетраене 8__ 0__ мин._ по мотиви от приказката на Ханс Кристиан Андерсен драматизация Евгений Шварц постановка и режисура проф. Румен Рачев и доц. Боряна Георгиева_ Авторите на спектакъла сътворяват театрално зрелище с много чувство, хумор, динамика, въображение, лиризъм и прекрасна музика._ _ На сцената оживяват героите на приказния разказвач, като че ли току-що са излезли от страниците на книга. Малко странни, малко смешни, малко тъжни, но безкрайно любопитни, родени от любовта между няколко изкуства - литература, театър и музика._