На 26 и 27 февруари Малка Театрална Компания гостува в Младежки театър „Николай Бинев” със спектакъла „Островът на съкровищата v1.0”. Представлението комбинира класическо сценично действие с високите технологии за смесена и виртуална реалност по начин, който е иновативен в световен мащаб. Сюжетът е базиран на класическия роман на Р.Л.Стивънсън – „Островът на съкровищата” и е първата част от виртуално-театрална трилогия, която Малка Театрална Компания разработва. Специални очила за добавена реалност смесват виртуални и физически обекти на живо, пред погледа на публиката. Така зрителите могат да проследят как актьори, кукли и 3D анимации се преплитат по един нов и въздействащ начин.

Новият театрален формат, разработен от компанията, позволява спектакълът да се развива на принципа на софтуерните продукти – с периодично надграждане на визуално и програмно ниво. Нови декори, сцени и герои ще се включват в спектакъла през следващите месеци, а по време на представленията в Младежки театър на 26 и 27 февруари, софийската публика ще има удоволствието да се наслади на новостите, добавени от екипа след премиерата. Представленията през двата дни са от 17:00ч и 19:30ч. Билетите са вече в продажба – онлайн на сайта theatre.art.bg и на касите на Младежки театър.

За иновативния подход в работата си по „Островът на съкровищата v1.0”, Малка Театрална Компания бе номинирана в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2018 г. в категорията „Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения”. Победителите в конкурса ще бъдат обявени по-късно този месец. Режисьор на това виртуално-театрално приключение е Емил Йорданов. Творческият екип на проекта включва както изгряващи артисти, като актьора Александър Митев, така и утвърдени творци като композитора Георги Стрезов. Техническите нововъведения в спектакъла са дело на Любомир Русев от „Сандбокс“, а 3D дизайна на Арто Чивиджиян.

Началото на проекта е поставено преди две години. Следват много проучвания и практически опити, в които екипът успява да комбинира технологиите за AR и VR /Augmented Reality, Virtual Reality/ и да намери тяхното сценично приложение, в този първи по рода си виртуален театър. Техническите предизвикателства не са малко, но идеите и усилията на компанията са оценени високо и тя печели съфинансиране от „Програма Култура“ на Община Габрово за реализация на спектакъла. Партньори в този проект са „Сандбокс“ и Музей Дом на Хумора и сатирата, а премиерата на „Островът на съкровищата v1.0” е успешно реализирана на 28 октомври 2018 г. в Габрово.

Видео: