На 25-и февруари (неделя) от 11:30 часа Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи новата си куклена премиера 
 
Магията на Кики и Бозо

Едно любопитно малко дете се крие в короната на голямо дърво. Под него белобрад и добродушен старец, тръгнал към морето, сяда за да си почине. Забелязва момичето в клоните и решава да го развесели с фокус. А кой не обича фокусите и магиите? Всички се захласваме по тях, нали? Може би защото е приятно смайващо, когато невъзможното изглежда лесно и напълно постижимо. Когато предмет изчезне или се появи пред погледа ни в миг, дошъл или отлитнал в прозрачния въздух - карта за игра, букет, заек или пък цигулка... Сигурно обичаме тези трикове защото те подсказват, че светът и животът крият всякакви вълшебства, че приятелството, надеждата и радостта са винаги възможни, че всеки миг може да ни изненада със своята магия, стига да не се крием твърде упорито в клоните на своето дърво.
 
 
***
Андреа Вълеан е известен драматург и режисьор от Румъния. Завършила е Университета за театрални и кинематографични изкуства в Букурещ и е един от основателите на „dramAcum“, проект, насърчаващ млади творци в сценичните изкуства. Тя също така е признат и награждаван сценарист и филмов продуцент на повече от 30 заглавия. През 1998 г. прави своя дебют с „Когато искам да подсвирквам, си подсвирквам“ в Националния театър в Муреш, Румъния. През 2010 г. филмът по тази пиеса е отличен на Фестивала „Сребърна мечка“ в Берлин. През 2000 г. пише пиесата „Последната игра на Таро“, номинирана за наградата „Унитер“ за най-добра пиеса на годината в нейната родина. През 2004 г. я поставя в Еврейския държавен театър в Букурещ. През 2001 г. Андреа Вълеан е на драматургичен стаж в „Роял корт тиътър“ в Лондон и също получава приза „Трансевропейски сценарий на Еврика“, Истанбул.   През 2002 г. написва (едновременно на румънски и английски език) „Кики и Бозо“, като част от „Детската работилница за драматургия на Македония“ в Скопие и Охрид. Семинар, проведен под ръководството на Лена Фридел, драматургът на шведския Театър „Бака“. През 2007 г. пиесата е поставена в Националния театър в Тимишоара.  Поставяна е още неколкократно в Румъния, а също и в Словения, Сърбия, Хърватска и Швеция. Постановката на „Кики и Бозо“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ е първа реализация на текст на Андреа Вълеан в България.
 
***
„Написах „Кики и Бозо“, когато бях бременна с Илийе, първото ми дете. Като бъдеща майка имах някои тревоги и те сякаш вдъхновиха историята, която стана обръщение колкото към новия за този свят човек, толкова и към мен самата. Едно подсещане, че животът е красив. От самото начало, та чак до неговия край. И отвъд познатите ни граници. „Кики и Бозо“ си остава моята любима пиеса и нямам търпение да се срещна с постановката, която предстои в София.“
Андреа Вълеан
16.2.2024, Букурещ 
 
***
Следващите представления на „Кики и Бозо“ са 
на 3-ти и 17-и март.
 
Фотографии: ТЕОДОРА ТОДОРОВА. 

от АНДРЕА ВЪЛЕАН
превод АНДРЕЙ ФИЛИПОВ
постановка ЛЮБОМИР ЖЕЛЕВ
сценография НАТАЛИЯ ГОЧЕВА
музика МИЛЕН АПОСТОЛОВ и
JONNA JINTON („The Spirit Song“)
фотограф ТЕОДОРА ТОДОРОВА
 
участват
АНГЕЛ КАЛЕВ
АННА-ВАЛЕРИЯ ГОСТАНЯН
ВЕЛИСЛАВА МАРИНКОВА
ЕВГЕНИЯ АНГЕЛОВА
 

Тагове:
teatar