От 11-ти до 16-ти юни Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ ще бъде на турне в Република Македония с една от своите най-знакови постановки – „ЖЕЛЕЗНИЯТ СВЕТИЛНИК“, по едноименния роман на Димитър Талев.

Инициативата се реализира под патронажа на Министерството на отбраната на Република България, Министерството на културата на Република България и  Министерството на културата на Република Македония. Основен спонсор на събитието е Фондация "Илиjа Камчев".

В официалната програма на турнето са предвидени представления в Македонския Народен театър в Скопие на 11.06, в Охрид на 12.06 в Културен център "Григор Прличев", в Народния театър в Битоля на 13.06,  в Народен театър "Воjдан Чернодрински“ в Прилеп на 14.06 ", в 

Постановката се играе пред пълния салон на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ от 2011 година до днес. В над 200 представления актьорите са се превъплащавали в образите на Катерина (Гергана Данданова), Султана (Нели Монеджикова), Лазар Глаушев (Владислав Виолинов), Ния (Антоанета Добрева-Нети), Рафе Клинче (Явор Бахаров), Хаджи Захари (Иван Налбантов), Стойна (Стефка Янорова), Стоян Глаушев (Стойко Пеев), Аврам Немтур (Георги Кадурин), Участват още: Mилен Миланов, Луизабел Николова, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Радосвета Василева, Мирослав Пашов, Йордан Алексиев. Режисьор на постановската е именитият Асен Шопов.

Димитър Талев е един от най-виртуозните и четени български творци. Той е роден през 1898 г. в гр. Прилеп (днес в Р. Македония) и посвещава живота и творчеството си на българския национален идеал.

Романът „Железният светилник“ е първата част от знаковата му тетралогия, разказваща за борбите за освобождение, за просвета и независима църква на българите от Македония в десетилетията преди Илинденското въстание. Поради историческите повратности и доскоро доминиращия контекст в  Република Македония, Димитър Талев остава и до днес почти неизвестен в родния си край. В същото време, неговият житейски път и цялостно творчество са едно от най-ярките доказателства за общата ни история.

„Железният светилник“ на Талев на сцените на шест македонски града става реалност по-малко от година след подписването на Договора за добросъседство и приятелство между България и Македония, което е показателно за новият дух и климат в двустранните отношения.

Очаквани гости на представлението в Македонския Народен театър са министър-председателят на Република Македония Зоран Заев, както и министър-председателят на Република България Бойко Борисов както и други официални лица от двете страни.