„Власт и съпротива“ е сериозен и впечатляващ роман… Съчетан на сцената с актьори, които мощно и внимателно работят със своите образи, резултатът е наистина респектиращ. Nachtkritik.de

Съвременният политически и документален театър, представен с постановка по нашумелия роман на Илия Троянов „Власт и съпротива“ на Шаушпил Хановер в копродукция с Дойчес театер Берлин, с участието на Самуел Финци, е основен акцент в дванадесетото издание на Световен театър в София.
Представлението е театрална версия на известния едноименен роман на Илия Троянов. То разгръща историческа панорама, която обхваща повече от половин век и показва процесите в България по време на тоталитаризма и в годините на преход. Архивните документи се съчетават с личните истории на знакови образи от времето. Силен политически и актьорски театър, който се вписва в актуалната дискусия за разбулването на истината за близкото минало.

Гостуването на „Власт и съпротива” в София се осъществява с подкрепата на Карго Планет. „Световен театър в София“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. В партньорство с Гьоте-институт, Френски институт, Италиански културен институт, Чешки център, Фондация „Америка за България”, Британски съвет.

Със подкрепата на Министерството на културата и Национален фонд „Култура” и Обединена българска банка-ОББ


18 юни 19:30 – 22:15, Народен театър „Иван Вазов“
19 юни, 19:30 – 22:15
(с антракт)

Шаушпил Хановер в копродукция с Дойчес театер Берлин, Германия

ВЛАСТ И СЪПРОТИВА
от Илия Троянов
режисура и сценография: Душан Давид Парижек
костюми: Камила Поливкова
драматизация: Юдит Герстенберг
участват: Самуел Финци, Сара Франке, Хенинг Хартман, Маркус Йон