Volkswagen обяви, че в края на миналата седмица, компанията е стартирала обратното броене от 100 седмици до началото на производството на първия електромобил от изцяло новото семейство I.D. Със 100% електрическо задвижване и разработен на специалната платформа MEB (modular electric drive), автомобилът ще бъде компактен модел и ще се сглобява във фирмения комплекс на марката в Цвикау от края на 2019 година.

“Нашата подготовка по навлизането в новата ера на достъпната електрическа мобилност е в ход”, коментират от Volkswagen. “В този уникален индустриален проект, ние възнамеряваме да работим заедно, за да гарантираме, че Европа има преднина в глобалното състезание за лидерската позиция в електрическата мобилност”

От Volkswagen коментират също така, че в продължение на 5 години, Volkswagen Group ще лансира на пазара общо 32 автомобила, разработени на тази платформа в целия свят. “Решени сме да поемем лидерството. Само марката Volkswagen ще предлага повече от 20 изцяло електрически коли до 2022 година и ще инвестира около 6 млрд евро в електрическата мобилност през следващите пет години”, акцентират от автомобилния гигант.

Volkswagen DE/Autopress