Година след като показа новото поколение на MINI, британският производител е готов и с новото издание на върховия спортист в сегмента на малките автомобили в лицето на новото MINI John Cooper Works. Малкият спортен модел комбинира автентичното чувство от състезателен автомобил с характеристики на луксозна кола и неподражаема концепция с най-високите динамични възможности в сегмента, базирана на богатите традиции на връзката между MINI и John Cooper Works (JCW). Индивидуалният характер на модела е подчертан чрез ексклузивно излъчване, благодарение на заимстваната от моторните спортове технология на задвижването, окачването и аеродинамиката, както и специфичните за модела дизайнерски елементи в екстериора и интериора.

Под предния капак на новото MINI John Cooper Works е най-мощният двигател, монтиран досега в сериен модел на британската премиум марка. Новият 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с технология Twin Power Turbo е разработен на базата на опита от моторните спортове и е с повишена с 10% максимална мощност до 231 к.с. при 5200-6000 об/мин. Новата технология включва турбокомпресор, директно впръскване на горивото, напълно променливо управление на клапаните и променливо управление на разпределителните валове. Моторът е ориентиран към максимална динамика и разгръщане на мощността със силен и емоционален звук, благодарение на специфичните бутала, турбокомпресор и изпускателна система.

Максималният въртящ момент е повишен с 23% до 320 Нм при 1250-4800 об/мин. Серийно агрегатът е комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия, а като опция се предлага 6-степенна автоматична спортна трансмисия Steptronic. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само за 6,3 секунди с механичната скоростна кутия и едва 6,1 секунди с автоматична трансмисия. Еластичността е подобрена с 10%, като ускорението от 80 до 120 км/ч става за 5,6 секунди. Максималната скорост е 246 км/ч. Комбинираният разход на гориво е понижен с около 20% до 5,7 л/100 км с 6-степенната автоматична скоростна кутия, а емисиите на CO2 са ограничени до 133 г/км. С 6-степенната ръчна трансмисия средният разход на бензин е 6,7 л/100 км, а емисиите на CO2 са сведени до 155 г/км.

Високите динамични характеристики на двигателя са наложили прецизни настройки на окачването, нова спортна спирачна система Brembo, 17-инчови алуминиеви джанти John Cooper Works Race Spoke, електромеханично сервоуправление, динамичен контрол на стабилността и на сцеплението и електронно блокиране на диференциала. Дизайнът на каросерията е с новото лаково Rebel Green и с оптимизирана аеродинамика със специфична за модела предна броня с големи въздухозаборници, индивидуално оформление на страничните прагове и на задната броня, както и заден спойлер John Cooper Works.

Неподражаемото излъчване се дължи на специфичните за модела елементи на дизайна и оборудването като LED фарове с бели мигачи, рамки на арките на калниците с индивидуални контури, радиаторна решетка и заден капак с надпис John Cooper Works. Спортната изпускателна система е със специфични накрайници.

Характерната атмосфера на спортен автомобил в интериора е подчертана със спортни седалки с интегрирани подглавници, лайсни на праговете John Cooper Works, педали и опора за крака на водача от неръждаема стомана, антрацитен таван и специфичен ключ.

Освен от селектора на автоматичната трансмисия, водачите на новото MINI John Cooper Works ще могат да превключват предавките и чрез лостчета на волана. Ексклузивният характер на новото MINI JCW е подчертан чрез покрив и корпуси на страничните огледала в цвят Chili Red, 18-инчови алуминиеви джанти, ленти на предния капак, както и елементи нот дизайнерската линия John Cooper Works Pro.

Източник: в-к Монитор