· Министърът на икономиката г-н Емил Караниколов обеща 120 млн. лв. инвестиции в инфраструктура с цел подпомагане на автомобилните компании и активна подкрепа за автомобилния бизнес в България

· Visteon и Daimler с дебют на новата концепция MBUX за операционна система в новия А-клас на Mercedes-Benz – българска разработка в един от най-високотехнологичните модели на 2018

· 70% от представителите на автомобилната индустрия в България очакват ръст на приходите според новото издание на съвместното проучване на Аутомотив Клъстер България, Colliers International и PwC

· Европейската банка за възстановяване и развитие протяга ръка към малкия и среден бизнес за партньорства в изключително широк спектър от области

· Visteon обяви предстоящия първи Хакатон с автомобилна насоченост, който застава зад каузата за разумно шофиране

 

На 8 февруари в бизнес център Capital Fort в София се проведе презентационно събитие на Аутомотив Клъстер България с широк спектър от теми, обединени от успехите и перспективите на автомобилната индустрия в страната. В него участие взеха президентът на Република България (2012-2017) г-н Росен Плевнелиев и министърът на икономиката г-н Емил Караниколов. Г-н Плевнелиев, който е член на Борда на Аутомотив Клъстер България, разкри информация за предстоящото роудшоу за насърчаване на инвестициите в автомобилната индустрия в страната. Той самият

изяви готовност да вземе участие в него и да работи за осъществяване на целите на клъстера в областта на привличането на голям производител и затваряне на кръга на производството в страната.

Министър Караниколов отчете положителните данни, с които Министерството на икономиката отличава автомобилният сектор като една от водещите индустрии в България. Той изрази надеждите си Аутомотив Клъстер България да реализира целта си за привличане на голям производител, който да използва българските доставчици, за да реализира производство на цели автомобили.

Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, разкри плановете на клъстера за 2018 за голям R&D център и поредица други инициативи, с които да се засили развитието на автомобилната индустрия в страната.

Иглика Йорданова, директор на Colliers International, представи второто съвместно изследване на автомобилната индустрия в България, проведено съвместно с Аутомотив Клъстер България и PwC. В него се съобщават най-нови данни за множеството предприятия, произвеждащи автомобилни компоненти у нас. Изследването съобщава точни факти, като например заетите над 37 000 служители и положителните нагласи за увеличение на приходите на над 70% от анкетираните мениджъри. В изследването се съдържат любопитни факти, като например, че у нас се произвеждат 90% от всички сензори за въздушни възглавници за европейските производители, и че се правят компоненти за всички най-големи световни производители, включително за Tesla. Главните предизвикателства пред автомобилната индустрия, според респондентите, са бюрокрацията, инфраструктурата, правната система и дисбалансът между търсене и предлагане на пазара на труда.

Инж. Крум Марков, главен инженер от Visteon Electronics и ръководител на отдела по валидация, представи системата Mercedes-Benz User Experience, като показа на живо в залата технологичния клъстер от два 10,25-инчови екрана, който е лицето на продукта. Огромен екип от няколкостотин души от различни отдели на Visteon е работил по спецификациите на Daimler, за да изпълнят успешно толкова сложен мултимедиен пакет, който изисква възможността за управление с глас, със сензорния екран и от волана на хиляди функции на операционната система. Наглед простото свързване на смартфон с дисплея в колата изисква прецизно обединяване на екосистемите на няколко технологични гиганта, разкри инж. Марков.

Visteon анонсира и първия Хакатон с автомобилна насоченост, който застава зад каузата за разумно шофиране. Целта му е да се намерят съмишленици, с които българските инженери да обединят усилията си около каузата и да създадат ефективен софтуерен продукт, който да предупреждава шофьорите за опасни ситуации на пътя с цел предотвратяване на пътни инциденти. Желанието на Visteon България е това решение да е лесно достъпно за всички водачи и автомобили. Началото на Хакатон е на 19 февруари, а реалното разработване на предложените решения ще се състои на 28 март в технологичния център на компанията в София.

Програмата на Европейската банка за възстановяване и развитие за задълбочаване на контактите с български фирми от малкия и среден бизнес бе представена с изключително интересната презентация с конкретни примери на г-н Мирослав Стоянов, мениджър „Подкрепа за малкия бизнес“ в банката.

Събитието бе подкрепено от Silver Star – официалния представител на Mercedes-Benz за България. Посетителите имаха възможност да се запознаят с най-новите модели на Mercedes-Benz.