Австралийската компания Alauda Racing представи нов тип състезателен летателен апарат, който е мелез от класическа пистова формула и дрон. Машината е кръстена Airspeeder Mark 1. Фирмата пусна в Kickstarter кампания по събиране на средства за развитие на проекта и пускането в производство на собствена състезателна серия за подобна техника.

Транспортното средство има четири електрически мотора, всеки с мощност от по 50 кВт/68 к.с. Общата мощност на силовия агрегат на Airspeeder Mark 1 е равна на 200 кВт (272 к.с).

Моторите се захранват от комплект литиево-йонни акумулатори с капацитет 8,75 кВтч. Максималното време, което апаратът може да остане във въздуха е около 10 минути, а максиманата полетна височина е 3,5 километра. Рамата на Airspeeder Mark 1 е алуминиева, а външните панели на летателния апарат са от композитен материал.

 


За реализацията на проекта Alauda Racing търси 75 330 долара, до момента са събрани едва 2 491 долара, а кампанията приключва на 10-и януари 2018-а година. Ако фирмата събере нужните пари, то през 2018-а година има намерение да проведе в пустинята тестово състезание с два апарата Airspeeder Mark 1.

За тези, които преведат на компанията 10 000 и повече долара се предвижда възможност лично да присъстват на състезанието, а за далите над 13 000 долара има възможност да поставят на машините собствени стикери сразмер 20 на 50 сантиметра.

autopress