Цветът е основен фактор по време на покупката на нов автомобил. Той е персонален и в известна степен отразява същността на собственика си, но впоследствие се превръща в сериозен “играч” и при евентуалната бъдеща препродажба на колата.

Според проучване на базираната в Бостън търсачка за нови и употребявани автомобили iSeeCars, автомобилите се обезценяват с около 33.1% през първите три години на употребата си, но при жълтите превозни средства показателят е само 27%. От другата страна на класацията са златистите коли, при които се отчита сериозно увеличение до 37.1%.

“Жълтите автомобили са сравнително редки, което би могло да привлече вниманието и да помогне за по-доброто обезценяване на колата”, коментират от iSeeCars.

С показатели под средния от 33.1% са също така оранжевото, зеленото, бялото и червеното. Синият, кафявият, сивият и черният са в границата от 2% над средното с показател от съответно 33.5%, 33.5%, 33.5% и 33.6% средна амортизация. Бежовото, лилавото и златистото изпълнение са в дъното на класацията с резултат от съответно 36.6%, 36.7% и 37.1%.

От iSeeCars коментират обаче, че цветът не е определящ за бързото препродаване на колата. Според данните на компанията, жълтите автомобили намират нов собственик средно за 41.5 дни, оранжевите за 38.1%, а зелените за 36.2%, при среден показател от 36.5 дни.