В базата данни на руската Федерална служба по интелектуална собственност се появиха сведения за патент на промишленн образец, издаден за нов кросовър на Lada. Съдейки по изображенията става дума за модела XCode, представен като концепт по време на международния московски автосалон преди две години. От тогава досега нямаше новости около колата.

Явно новите договорености между Русия и Поднебесната империя предоставят възможности за пускане на китайския пазар на руски коли и се смята, че Lada XCode ще има добри шансове там. Това си личи и от китайска информация, че машината е създадена благодарение на "многонационално майсторство" на специалисти от Италия, Япония, Франция и Германия. Китайците са похвалили XСode за надежността, но смятат, че трябва да има по-добро оборудване. Дори са определили и цената на несъществуващата още руска кола – от 150 000 юана /37 000 лева/.

С получаването на патента от АВТОВАЗ Xсode е вече промишлен образец. ВАЗ патентова всичките си автомобили – и серийните и прототипите и това стандартна практика. Още повече, че промишленият образец като обект на правна защита се отнася само за външния вид и не разкрива техническата страна на проекта, което е вече функция на изобретение. Така че, появата на патента на Lada XСode от практическа гледна точка не означава, че ще има скоро производство и продажби на стока със защитен дизайн.

 

Патентът ще позволи на АвтоВАЗ да защити разработката си не само на автопазара, защото дизайнът може да се стори интересен и на производителите на автомобили-моделчета, а за да го ползват трябва да си закупят лиценз, за да могат легално да го ползват. Общите разходи за патентоването на промишлен образец в Русия е 6200 рубли, което е нищо за голяма промишлена компания, търсеща защита на правата си, дори и да не възнамерява в скоро време да пусне в производство защитения продукт.