По време на специално организирано събитие, автомобилният гигант КАМАЗ демонстрира за първи път новата си концептуална разработка КАМАЗ-1221 Ш.А.Т.Л., която представлява напълно автономно пътническо бусче, оборудвано с изцяло електрическа задвижваща система.

КАМАЗ-1221 Ш.А.Т.Л., който е разработка на КАМАЗ и НАМИ, е създаден с идеята да изпълнява ролята на маршрутно транспортно средство, като бордовата система на електромобила е в състояние да предложи на пътниците възможност за отваряне/затваряне на вратите, избор на локация за спиране и други. С направено изцяло от композитни материали купе, концепцията използва 5G-интернет свързаност, телеметрична свързаност с отделен сървър на КАМАЗ и навигационна свързаност.

От КАМАЗ заявяват плановете си за стартиране на серийно производство на безпилотната кола през 2021-2022 година, но за целта от компанията коментират, че трябва да бъдат изпълнение две важни условия- законодателно формулиране на транспортното решение, и желание от страна на потребителите.

За момента, от КАМАЗ не коментират подробности за техническите параметри на КАМАЗ-1221 Ш.А.Т.Л., но според изявление на заместник директора на компанията- Ирек Гумеров, бусчето е в състояние да предложи скорост на движение от до 110 км/ч. Отлична маневреност на купето пък е постигната чрез въвеждането на система за управление и на задните колела.