Днес BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company и Volkswagen Group анонсираха създаването на нов венчър, основната цел на който е изграждането на мрежа зарядни станции за бърз заряд (до 350 kW) на електромобили, в резултат на което ще се гарантира безпроблемното осъществяване на дълги преходи на територията на Европа.

Новият венчър на четирите автомобилни гиганта се нарича IONITY и според предвижданията ще отговаря за изграждането на около 400 HPC (High-Power-Charging) зарядни станции до 2020 година. Очакванията за 2017 са свързани с реализирането на 20 точки в няколко европейски града.

“Първата паневропейска HPC мрежа играе основна роля в развитието на пазара с електрически автомобили”, коментират от IONITY. “IONITY ще даде възможност да достигнем общата ни цел по предлагането на възможност на клиентите да зареждат и заплащат бързо, за да се улеснят техните пътувания на дълги разстояния”.

Първите 20 зарядни станции ще бъдат разположени в основни пътни артерии в Германия, Норвегия и Австрия, като разстоянието между тях ще бъде 120 километра. За 2018 година е планирано изграждането на още над 100 локации, на които ще могат да зареждат едновременно по няколко електромобила на различни производители.

BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company и Volkswagen Group стартират IONITY с равно участие, но венчърът е отворен и за други автомобилни производители.