Немската компания BMW представя компактен ван с предно предаване Серия 2 Gran Tourer. Публичният дебют на новия модел ще се състои в началото на март на автосалона в Женева. Автомобилът е построен на основата на петместния Серия 2 Active Tourer, като междувременно го превъзхожда по размери. Дължината на Серия 2 Gran Tourer възлиза на 4556 мм, широчината е 1800 мм, а височината – 1608 милиметра. Товарното пространство е увеличено до 1905 литра. От самата компания определят новия модел като „първия в света седемместен премиум компактен ван”.

Автомобилът е построен върху шаси, чието окачване отпред е тип MacPherson и многозвенно решение на задния мост. Ще се отнася до кормилното управление, Серия 2 Active Tourer притежава електромеханичен усилвател.

В двигателната гама на Серия 2  Active Tourer влизат 2 бензинови двигателя и 3 дизелови агрегата. Базовата версия е оборудвана с 1,5-литров бензинов мотор TwinTurbo. Мощността на двигателя възлиза на 136 к.с. и 220 Нм въртящ момент. С такъв двигател автомобилът може да ускори до първите „сто” за 9,5 секунди. Максималната скорост е 205 километра в час. По-мощната бензинова версия е получила 2,0-литров мотор TwinPower Turbo, чиято мощност е 192 конски сили.

Сред дизеловите агрегати най-мощният е 2,0-литровият четирицилиндров дизелов двигател TwinPower. Мощността на мотора е 190 конски сили и 400 Нм въртящ момент. Задвижващият агрегат работи в комбинация с осемстепенна атоматична предавателна кутия. До първите100 км/ч дизеловата модификация ускорява за за 7,6 секунди. Максималната скорост е равна на  218 километра в час. Освен това по избор са достъпни и дизелови двигатели с мощност съответно 116 и 150 конски сили.

По информация от:"Auto Motor und Sport"-ams.bg