Bosch, най-големият аутомотив доставчик в световен мащаб, заявява, че води разговори за разширяване на изследователския си алианс в областта на автономните превозни средства и планира инвестиции от 4 млрд. евро за разработката на автономни коли до 2022 г., цитиран от Automotive News. Bosch разполага с 4000 инженери в областта на автономните технологии и работи съвместно с Daimler. „Винаги сме казвали, че сме отворени за други партньори и такива разговори се водят“ потвърждава изпълнителният директор Волкмар Денер, съобщава Automotive Cluster Bulgaria.

Bosch изтъква огромния потенциал на пазара за споделени самоуправляващи се робо таксита, като цитира анализ на Roland Berger, според когото до 2035 г. този пазар се оценява на 160 млрд. долара. „Bosch ще предлага както технология, така и услуги за този вид мобилност“, допълват от компанията.

Bosch планира развитие в областта на технологии за резервиране, плащане, паркиране и зарядна инфраструктура. Това би го противопоставило на автомобилни производители, които вече навлизат в услугите за ползване на кола с плащане на минута.

Гигантът непрекъснато се разширява в сферата на електрическата мобилност, като вече е придобил 30 проекта на стойност няколко милиарда евро. До 2025 Bosch цели увеличение на продажбите си в този сектор до 5 млрд. евро.