Официалната статистика на МВР показва, че Dacia, Renault и Kia са най-купуваните марки нови коли в България.
Един от най-чувствителните показатели за икономиката на една страна безспорно са продажбите на нови автомобили. У нас обаче те съвсем не са много, а за хората от бранша е пределно ясно, че отчитаните частични ръстове до голяма степен се дължат на износа на закупени от България нови коли за страни от ЕС, пише факти.бг.

Иначе у нас продължават да се търсят най-много автомобили втора употреба, а що се отнася до пазара на нови автомобили, той (поне на хартия) бележи ръст.

Статистиката на МВР за регистрацията на нови автомобили през първите десет месеца на годината показва, че най-много коли са от марката Dacia, която е следвана от Renault и Kia.

Румънските возила се продават основно на корпоративни клиенти. Освен за частни нужди, корейските автомобили са особено популярни у нас сред такситата и в полицията. На френските автомобили Renault, пък се пада най-голям дял от частните клиенти.

Трябва да отбележим, че в статистиката не се отчита т.нар. дерегистрация, която е пряко свързана с реизноса на автомобили, а той в България не е никак малък.

 

Източник : Статистика на МВР

* Снимка : Dacia