Концептуална електрическа Vespa беше показана по време на салона EICMA в Италия миналата година. Piaggo вече е готов със серийния вариант на ашината и новта тиха и стилна Vespa Elettrica отваря врата а на фирмата към електрическото й бъдеще, предлагайки още и свързаност, която ще бъде стандартна за подобни мепесета в бъдеще.

Машинките на Vespa бръмчат по улиците на света вече повече от 70 години и едва ли има друго по-известно име в сектора на скутерите. Над 18 милиона са продадените итилиански скутери в света за тези години, като всеки един от тях е бил с бензинов мотор, вдигащ шум и изпускащ вредни газове.

Eлектрическият скутер премахва тези негативни неща от машината, предлагайки по-чист и тих начин за придвижване в града. Много малко са на брой сериозните мотоциклето производители, които се занимават с този проблем сериозно и се преустройват към този удобен градски тип мепесе, предлагащ и сериозни възможности за споделено пътуване, нещо вече тествано от корейската марка електроскутери Gogoro в Азия и Европа.

Новата Vespa Elettrica запазва узнаваемата форма на предшествениците си, боядисана е в хромирано сиво с предлагани като екстра седем различни цветови акцента. Електромоторът на машината е с мощност 4 кВт, което според Piaggio осигурява на машината представяне равно на традиционния скутер 50 кубика. Пробегът с едно зареждане се обявява на 100 км, но може да бъде удвоен с добавянето на генератор в хибридния вариант на машината.

На кормилото е разположен цветен TFT дисплей, който се свързва със смартфона на ездача. Засега няма информация за евентуалната цена на новата машина, но от Piaggio казват ,че тя ще влезе в продажба в световен мащаб през 2018-а година.

Vespa/autopress