Според специализирано проучване на Bloomberg, електрическите автомобили ще формират 55% от общите продажби на нови автомобили до 2040 година, а основен фактор в бизнеса, подобно на актуалната пазарна ситуация, ще бъде китайската индустрия. 

От Bloomberg прогнозират също така, че от актуалните за миналата година 1.1 милиона продадени електромобила през 2017 година, броят им ще се увеличи до внушителните 11 милиона през 2025 година и ще премине границата от 30 милиона през 2030 година. Като основен фактор тук, от агенцията посочват факта, че по това време електромобилите ще станат по-евтини за производство отклокото колите със стандартни двигатели с вътрешно горене. Сериозно понижение в продажби на модели с ДВГ се очаква да започне от 2025 година. 

По отношение на развитието на пазара на електромобили, от Bloomberg предвиждат 50% от глобалните продажби да бъдат регистрирани на китайския пазар през 2025 година и 39% през 2030 година. Европа ще държи 14%, а САЩ 11%. 

От Bloomberg излизат с още няколко интересни прогнози- цената на електромобилите ще стане конкурентоспособна без каквите и да било субсидии през 2024 година, а масовото навлизане на пазара на електрически автобуси ще се случи по-бързо от това на електрически лекотоварни машини. 

От Bloomberg акцентират също така и върху това, че цената на литиево-йонните батерии, използвани в електромобилите, ще продължи да поевтиняват. От агенцията посочват, че докато през 2010 година цената на kWh е била 1000 щатски долара, то през миналата цената е била само 209 долара за Kwh, което представлява понижение от 79%.