Mazda обяви, че компанията е провела проучване за нагласите на европейските потребители по отношение на бъдещото пазарно лансиране на автомобилите с автономно управление.

Според проучването на Mazda, в което са били включени 11 008 човека от възлови европейски пазари, 66% от водачите искат да останат зад волана, дори ако автономните автомобили станат широко разпространени. Най-сериозни в това си желание за потребителите във Великобритания (71%), Германия, Австрия и Полша, а единствено в Италия са под границата на 60% (59%).

Анкетата на Mazda показва също така, че само 33% от водачите приветстват навлизането на автономните автомобили, като за Франция и Холандия показателят е 25%, а за Великобритания е 29%.

От Mazda акцентират и върху това, че според резултатите, не съществува ясно изразена поддръжка за автономните автомобили при по-младите потребители в Европа- във вазрастовата група 18-24 години симпатията е 33%, при 25-34 годишните е 36%, а при тези на възраст от 35 до 44 години е 34%.

69% от анкетираните в проучването на Mazda споделят, че се надяват бъдещите поколения да имат възможност да управляват своите коли, като процентите са най-високи в Полша (74%) и Великобритания, Германия, Франция и Швеция (над 70%).

Друг интересен резултат от проучването е, че 54% от европейците са предприемали пътуване зад волана само за удоволствие, като за Швеция резултатът е 73%, а във Великобритания, Холандия, Полша и Австрия е над 60%. За 53% от анкетираните шофирането е повече от просто пътуване от точка А до точка В, а за 55% от тях управлението в компанията на семейство и/или приятели е специално изживяване.

Mazda BG