Ford обяви, че компанията ще инвестира повече от 750 млн евро в производството на следващото поколение на SUV модела си Kuga в завода си във Валенсия. По този начин, от марката демонстрират за пореден път отдадеността си към европейския пазар и в частност комплекса си в Испания, който е една от най-важните локации в Европа.

Към момента, производството на Kuga във Валенсия се равнява на почти 50% от капацитета на комплекса, а самите продажби на модела в ЕВропа се радват на 22% ръст през тази година до ниво от 126 900 единици. Новата инвестиция на Ford в завода е поредната от 2011 година, като общата до момента е в размер на около 3 млрд евро.

От Ford споделят, че около 25% от всички нови коли, които реализира към момента в ЕВропа са SUV модели, а Kuga е третото най-продавано предложение на марката, заставайки веднага след хитовите Fiesta и Focus.

Заводът на Ford във Валенсия функционира от 1976 година и до момента има повече от 12 милиона произведени коли и 16 милиона задвижващи агрегата. Освен Kuga, в комплекса се сглобяват също така Tourneo Connect, Transit Connect, Mondeo, S-MAX и Galaxy, като 90% от тях са предназначени за износ към повече от 75 държави в целия свят, в това число и САЩ.

FORD/Autopess