Изцяло новият Ford Mondeo беше отличен с възможно най-високата оценка след като постигна максималните 5 звезди на краштестовете за безопасност на независимата организация Euro NCAP.

„Изискванията на Euro NCAP за 5 звезди стават все по-строги и по-строги, и автомобилите вече трябва да съчетават изключителна защита на пътниците в случай на сблъсък с модерни системи в помощ на водача, за да успеят да ги покрият.

Mondeo се справя и по двата показателя и е сред първите, които предлагат технологията за засичане на пешеходци“, заяви Мичиел ван Ратинген, генерален секретар на Euro NCAP. Новото Mondeo е първият Ford в света, предлагащ асистент, който предотвратява сблъсъци с пешеходци.

Технологията е проектирана да сканира за пешеходци на пътя отпред или такива, които е възможно да пресекат пътя на автомобила и автоматично да задейства спирачките, ако водачът не реагира на предупреждението. Също за първи път в Европа в новото Mondeo се появяват и надуваеми задни колани.

В случай на сблъсък, коланите се надуват, за да разпределят силата на удара на пет пъти по-голяма площ по тялото в сравнение с конвенционалния колан.

Изцяло новото Mondeo вече се продава в Европа като седан с 4 и 5 врати и комби, както и като хибриден седан с 4 врати.

Информация: http://www.monitor.bg