Радикални мерки срещу дизела предприема Франция. Властите искат постепенно да намалят броя на автомобилите с дизелови двигатели в страната, за да подобрят екологичната ситуация. Освен това правителството обмисля да въведе система, която ще помогне да бъдат определени колите, най-много замърсяващи въздуха, обяви премиерът Манюел Валс, цитиран от Ройтерс.

В момента около 80 процента от френските шофьори предпочитат автомобили с дизелови двигатели. "Доста дълго време бяхме прекалено благосклонни към автомобилите с такива двигатели и съдействахме за увеличение на броя им. Това бе грешка. Настана време за постепенен, грамотен и прагматичен отказ от съществуващата практика", посочи Валс.

Според премиера, правителството вече разработва няколко мерки, които през 2015 г. съществено ще намалят данъчните предимства на дизеловите автомобили пред тези с бензинови двигатели. В частност, властите смятат да увеличат вътрешния данък за потребление на енергийни продукти (TICPE).

Съгласно него от всеки продаден на бензиностанцията литър "тежко гориво" държавата взима 2 евроцента. Правителството е изчислило, че увеличението на данъка ще донесе 807 млн. евро на хазната догодина. По данни от ноември, литър дизел във Франция струва 1,25 евро, а литър бензин А95 - 1,41 евро.

Валс също така заяви, че властите разработват система за класификация на автомобилите според изхвърляния CO2. След нейното въвеждане, местните органи за самоуправление ще получат възможност да ограничават достъпа в градовете на колите с най "мръсни" двигатели.

Освен това правителството смята да разшири програмата за поощряване за отказ от стари дизелови автомобили в полза на такива с по-екологични двигатели. По-рано министърът на енергетиката на страната Сеголен Роял обеща, че всички, които сменят автомобилите си с дизелов двигател за електромобил, ще получат финансова помощ от държавата в размер до 10 000 евро , пише днес вестник Стандарт.