Great Wall Motor /GWM/ оглавява SUV-вълната в Поднебесната империя от доста години насам. Моделът му Haval H6 от години предизвиква шампиона на пазара в Китай Wuling Hongguang за титлата. Но просторите на империята явно са вече тесни на компанията и от нея вече прозира амбиция за световно лидерство в производството на автомобилите тип SUV.

С новата си марка Haval компанията продължава експанзията си извън Китай, най-вече със стремежи за по-солидно присъствие в Щатите. Тя вече има присъствие на някои пазари в Европа - първиятбеше Италия, където продажбите стартираха през ноември 2006-а. В усилена фаза е строежът на собствено предприятие в Русия. През миналата година марката реализира 860 000 автомобили тип SUV което я прави по-успешна от такива марки като Ford и Hyundai. Цифрата дори надхвърля продажбите на Jeep в Щатите – 828 522. Американската марка продава повече коли от Haval в световен мащаб, но колко ли дълго ще удържи първата си позиция?

Най-малкият Haval е H1. Предсерийното изпълнение беше представено през април 2014-а на автосалона в Пекин. Двигателят на автомобила е 1.5-литров, четирицилиндров във варианти с атмосферно или турбо пълнене. Колата ще е с фейслифт тази година. Второто й поколение се очаква през 2021-а и ще ползва доста по-модерна платформа.

Моделът H2 е лидер в сегмента си с над 200 000 продажби през миналата година. Двигателят е 1,5-литров, бензинов, турбо. Тази кола ще е прави като първи модел на руския завод на компанията в град Тула, където началото на производството е планирано за средата на тази година. Капацитетът на завода е за 150 000 коли годишно. И за нея се предвижда фейс-лифт през тази година, както и пускането на хибриден plug-in вариант.

В гамата няма модел H3, а по-късно през годината ще видим модела H4 – 4.4-метров кросовър с варианти H4 Red Label, H4 Blue Label, H4S Red Label и H4S Blue Label. Базовият двигател при него ще е познатият бензинов 1.5 л турбо. Прототипът беше показан на автосалона в Гуанджоу през миналия ноември, а серийният вариант се очаква през април тази година.

Джойнт-венчър на китайците с нашия Литекс Моторс стартира асамблирането на автомобилите Great Wall в новото предприятие край село Баховица, Ловешко през февруари 2012-а, като моделът H5 беше първият на конвейера там. Неговият наследник трябва да излезе тази година и навярно ще бъде и първият модел на марката правен в новия й завод в Пун, Индия. Очаква се колата да добие и електрически вариант през 2019-а – 2020-а година.

H6 е най-популярният модел на GWM, но на практика става дума не за един а за цели три модела. Първият е със старата си форма, като е оставен в гамата като вариант с най-”народна” цена, което обяснява и пазарният му успех. Колата беше показана за пръв път преди седем години на автосалона в Пекин. Производството й тръгна през август 2011-а. Фейслифтът беше демонстриран през април 2013-а в Шанхай, заедно с моделите Н2 и Н8.

Вторият фейслифт дайде през 2015-а също в Шанхай, а H6 стана най-продаваният SUV в Поднебесната империя последователно през 2014, 2015 и 2016. Новият H6 беше показан на медиите през февруари миналата година в два варианта - Red Label и Blue Label/ Червена и Синя емблема/. Новото поколение е с 40 мм по-късо и с 40 мм по-широко от първото. Очаква се първият фейслифта на колата да дойде през 2024-а с нова архитектура и електрифициран вариант.

Tретият модел е H6 Coupé, което доста прилича на петвратия Range Rover Evoque. Друг купеобразен модел е Haval Coupé C, с концептуален вариант от април 2014-а на автосалона в Пекин и сериен вариант от април 2015-а. То е с габаритите на Mazda CX-5 и има двулитров, бензинов турбомотор, куплиран с шестстепенна DCT кутия.

Great Wall Motor показа по време на автосалона в Гуанджоу миналата година и вариантът Haval H6 Coupé. Следващият вариант на бестселъра е дългият 4649mm M6. Той тръгна в продажба през юли миналата година, малко е по-дълъг от Н6, но ползва същата платформа и двигател 1,5 л бензин.

H7 и удълженият H7 L са прототипи показани през 2015-а година на автосалона в Шанхай. Първият има пет места, а вторият е с удължено междуосие и седем места, а дължината му е 4700 мм. Очаква се хибриден вариант H7 PHEV през следващата година, а второто поколение на модела е планирано за 2023-а.

Моделът H8 дебютира през ноември 2013-а на автосалона в Гуанджоу, а серийната му версия тръгна на пазара в Китай през март 2015-а. Базовият двигател е 2 л, турбо, а 3.0-литровият V6 е опция. Фейслифт на модела се очаква в последното тримесечие на годината, а второто поколение през 2022-а.

Great Wall разви модела си H9, като SUV с твърда рама и конкурент на петвратия Toyota Land Cruiser Prado. GWM обяви за него задвижване с 2.0-литров, турбо с директно впръскване и шестстепенен автоматик или 3.0-литров турбо с директно впръскване и осемстепенен автоматик. Този мотор е с мощност 333 к.с. и максимален въртящ момент от 480 Нм. H9 е дълъг 4856 мм и е най-големят модел на марката досега. Второто му поколение се очаква през 2021-а или 2022-а.

Wey е новата луксозна марка на Great Wall Motors, кръстена на собственика и неин основател. GWM обяви, че възнамерява да продава годишно 400 000 коли от нея към 2020-а – доста амбициозна заявка за марка на няма и една година. Но това не са празни приказки – през миналата година бяха реализирани 85 000 продажби, повече от тези на Land Rover и Volvo.

Дългият 4462 мм VV5 е в пазарния C-SUV сегмент segment SUV и е вторият модел на Wey. Двигателят на VV5 е с мощност 197 к.с., 2.0-литров, бензинов, турбо. Колата се продава от август миналата година и има вече 33 000 продажби.

Третият модел на марката ще е VV6. Той ще прилича на VV5, но ще е по-дълъг – 4585 мм. Междуосието се запазва, но е предвидено повече място за седящите отзад. Двигателите са познатите турбо 1.5 и 2.0 л.

Дългият 4765 мм VV7 е първият и най-голям модел на марката. Той се и продава най-добре – 53 000 броя през 2017-а. Haval H6 и VV7 ползват една и съща платформа, а базовият двигател е бензиновият, 2.0-литров турбо.

Вариантът PHEV е с обозначение Wey P8 и предлага силово задвижване от 2.0-литровия турбо бензинов мотор и два електромотора. Общата мощност възлиза на 340 к.с., а моментът е 520 Нм. Предавателната кутия стандартно е шестстепенна, роботизирана със сдвоен съединител, а продажбите на колата стартират този месец в Китай.

За марката Great Wall в момента останаха само два модела - C30 и Wingle (wing и eagle/крило и орел). Първият е добре известен и у нас седан, втория е пикап, по-известен в Европа и у нас като Steed. Седанът беше един от моделите лансирани на времето като модели на марката Voleex. Но тя не успя да се прихване на пазара и от 2012-а година колата се продава с марката Great Wall.

Електрифицираният вариант на C30 - EV беше показан в Китай през октомври 2016-а. Продажбите му миналата година са нелошите 10 430 броя.

Наследникът на Wingle/ Steed се очаква също по-късно през тази година и по всяка вероятност сед спирането на С30 ще остане единственият модел носещ емблемата на марката Great Wall brand, а мoже би дори и той ще бъде присъединен към марката Haval.

Great Wall Motor /GWM/