В централата на GM в момента работят усилено върху възраждането на високопроходимия модел.

General Motors възнамерява да възкреси Hummer. Може би това ще стане с нов модел на вече успешния Jeep Wrangler.Носят се слухове от кухнята в много информационни издания в САЩ, включително Wall Street Journal съобщава, като се позовава на вътрешна информация от General Motors, че в централата на GM в момента работят усилено върху възраждането на Hummer. Въпреки че Jeep Wrangler се продава изключително добре в САЩ, но в сравнение с офроуд чудовището Raptor на Ford, GM е допуснал пропуск в палитрата на концерна.

Липсата на купувачи през тогавашната финансова криза на 2009 година  безцеремонно погреба легендата Hummer. Именно с тази марка GM възнамерява да стъпи на пазара и да се опълчи срещу конкурентите си. В момента сред търговците на GM се води дискретно проучване какъв би бил потенциалът на новия офроудър. Определено той би могъл да се позове на студията Hummer HX, която беше представена през 2008. Още тогава целта на развойната дейност беше Jeep Wrangler.

Hummer HX като претендент на Jeep.

Hummer HX Concept разполага с перманентно задвижване на четирите колела и блокаж на диференциала отпред и отзад, както и с подвижни покривни панели над шофьора и над седящия отпред пътник. Задната част на покрива също може да се смъква, което за кратко време превръща HX в кабриолет.

Вратите също могат да бъдат отстранени, също като на оригиналния джип. Тогава това би било дива музика от бъдещето, сега вседневие, а именно интегрирането на iPhone като мултимедийно устройство. Hummer HX Concept е стъпил на 35-цолови колела и разполага със защитна облицовка отдолу и лебедка. Специално подбраният за студията комплект от инструменти е скрит във вратите. Не само визуално наподобява образеца Jeep Wrangler, но и под капака звучи познато: Hummer HX Concept се задвижва със същия 3,6-литров V6 бензинов двигател с над 300 к.с. и 370 Нм въртящ момент, като при Jeep , съществува алтернативно гориво Ethanol E85. Този GM двигател се куплира с шестстепенна автоматична трансмисия.

През 2010 трябваше да се появи "Baby-Hummer" по подобие на студията Hummer HX, но това не стана. Сега изглежда, че General Motors извади на бял свят старите планове.

Информация на:"Auto Motor und Sport"-ams.bg