• Hyundai Motorsport се насочва към битката за титлата при пилотите и конструкторите в петия сезон на екипа в Световния рали шампионат на FIA (WRC)
• Отборът ще се опита да надгради върху успешната 2017 с по-постоянно представяне в 13-те старта от сезона, който вече включва и рали Турция
• Четири екипа ще представят отбора срещу силната конкуренция

Hyundai Motorsport ще се впусне с пълни сили в битката на Световния рали шампионат през сезон 2018. Първото състезание е Монте Карло по-късно този месец (25-28 януари).
След най-успешния си сезон в шампионата досега, Hyundai ще се опита да вдигне летвата дори по-високо, за да се конкурира в битката за титлите при пилотите и конструкторите.
Hyundai Motorsport изигра съществена роля в миналогодишното издание на шампионата, като постигна четири победи и завърши с малка разлика на второто място в класирането и за двете титли. Hyundai i20 Coupe WRC се доказа като многостранен претендент и триумфира на чакъл и асфалт, но пропусна някои отлични възможности.

Спортните и техническите правила във WRC ще останат в голяма степен непроменени. Това дава възможност на отборите да използват еволюционен подход при подготовката си и обещава още една близка битка.

Hyundai Motorsport обнови своя Hyundai i20 Coupe WRC, за да го направи по-конкурентоспособен. Сезон 2017 доказа малките разлики между всички участници, а предстоящият сезон обещава възобновяване на сериозните битки между Hyundai, Ford, Toyota и Citroen.

Ръководителят на отбора Мишел Нандан заяви: „Започваме петия си сезон във WRC с отлично настроение и дори по-силни амбиции да се борим за титлите при пилотите и конструкторите. През 2017 бяхме близо и знаем какво ни липсваше като динамика и постоянство. Имаме намерение да поправим това през новия сезон. В правилата няма революционни промени, така че всички отбори ще стъпят на основите от миналия сезон. Отнасяме се към съперниците си с огромно уважение. Техните постижения ни карат да ставаме по-добри с всяко следващо състезание и това ни мотивира в преследването на шампионските си амбиции.“

През 2018 отборът ще се състезава с името Hyundai Shell Mobis World Rally Team. Три автомобила Hyundai i20 Coupe WRC ще го представят във всяко от 13-те ралита в календара. Четири екипа ще допринесат в преследването на титлата при конструкторите: Андреас Микелсен/Андерс Ягер, Тиери Нювил/Никола Жилсул, Дани Сордо/Карлос дел Барио и Хейдън Падън/Себ Маршал.

Микелсен и Нювил ще участват във всички кръгове с колите с номера #4 и #5, докато Сордо и Падън ще споделят помежду си колата с #6.

Нювил без всякакво съмнение беше една от звездите на изминалия сезон, като спечели повече победи и етапни победи от всеки друг пилот. Белгиецът завърши втори, изпреварен единствено от Себастиен Ожие, и през новият сезон има амбиции да се изкачи до най-високото стъпало.

Нювил каза: „Макар да не успяхме да спечелим титлите, през миналия сезон имаше поводи за радост. Искахме да сме в битката за върха и определено успяхме в много от ралитата. Четирите победи и силното представяне в много от останалите състезания ни дават увереност за повече успехи през 2018. Като екип успяваме да сме по-силни с всяка изминала година. Знаем, че петият ни сезон е подходящ момент да блеснем, но също така сме сигурни, че съперниците ни ще бъдат много силни. Това ни дава дори повече решителност. Hyundai i20 Coupe WRC е страхотна кола, а екипът работи здраво през зимата, за да развие потенциала ѝ. Влизаме в новия сезон с отлично настроение, остава само да покажем скорост и постоянство.“

Микелсен се присъедини към екипа на Hyundai Motorsport за последните три кръга от шампионата през 2017 и веднага остави положително впечатление. Норвежецът привлече всички погледи като поведе в откриващия ден на рали Испания, още при първия си досег с Hyundai i20 Coupe WRC в състезателни условия. В Уелс остана на крачка от подиума, така че очакваме да демонстрира потенциала си в пълния си сезон с екипа през 2018.

Микелсен коментира: „Чакам този момент отдавна: старт на пълен състезателен сезон с Hyundai Motorsport! Последните три кръга от миналия сезон бяха много полезни за Андерс и мен, за да свикнем с Hyundai i20 Coupe WRC и екипа. Мисля, че това беше разумно прекарано време, защото сега сме готови да атакуваме с необходимата увереност. Колата доказа, че може да е бърза на различни настилки и това ще ни е от полза през сезона. Разбира се, далече сме от идеята, че нещо ще ни се даде даром. WRC е в страхотна форма с много производители и екипи, готови за битка. Никой не знае какво ще се случи, когато покривалата от колите бъдат свалени, така че трябва да сме подготвени.“

Сордо, който е част от екипа на Hyundai Motorsport от 2014, постигна два подиума през миналия сезон – в Корсика и Португалия. Испанецът ще продължи да бъде верен партньор на тима в преследването на шампионската титла на избрани трасета през 2018, като първото му участие ще бъде в рали Монте Карло, заедно с навигатора Карлос де Барио.

Сордо каза: „Макар да не вземам участие в пълния сезон във WRC, се чувствам част от семейството на Hyundai Motorsport и ще направя всичко възможно, за да помогна в битката за конструкторската титла. През миналия сезон доказахме, че когато работим заедно като екип, можем да постигнем наистина положителни резултати. Виждам колко много израсна екипът от първия ни сезон през 2014 – напредъкът е забележителен. Нямам търпение тази година да дам 100% от възможностите си в ралитата, в които ще участвам, като започнем от Монте Карло.“
Трудният сезон 2017 за Падън завърши по положителен начин с подиум в рали Австралия. Това беше вторият му подиум за сезона след второто място в рали Полша. Новозеландецът ще споделя Hyundai i20 Coupe WRC с #6, като първото състезание, в което ще участва, ще бъде рали Швеция.

Падън коментира: „Гледам на сезон 2018 като на свеж старт след проблемите, които имахме през миналата година. Надявам се да оставя проблемите зад гърба си и да използвам положителните резултати в последното състезание, за да започнем новия сезон успешно. Бих излъгал, ако кажа, че не предпочитам да участвам в пълен сезон, но трябва да приема нещата и да се възползвам от всяка възможност, която ще имам през сезона. Разбира се, ще дадем всичко от себе си в битката за титлата при производителите и ще се борим за подиумите във всяко състезание. 2018 е рестарт по пътя към победите и нямам търпение да седна отново в колата за рали Швеция.“

Шампионатът ще бъде официално стартиран в четвъртък, 11 януари, на специално събитие по време на Международното шоу Autosport в Бирмингам, Великобритания. Всички отбори във WRC ще представят и покажат новите си претенденти за сезон 2018.

Самият сезон ще започне по-късно през януари с рали Монте Карло. Единствената значителна промяна в календара е отпадането на рали Полша, което ще бъде заменено през септември от рали Турция. Така състезанията отново ще бъдат 13.