Интересни автомобилни “новости” пристигат от бившата съветска република Туркменистан. В страната ограничиха цветовата гама на автомобилите, които могат да се карат по улиците, а съвсем наскоро забраниха на жените да сядат зад волана!

През декември местните автоинспектори предупреждаваха дамите, че скоро ще започнат да ги глобяват, ако ги видят зад волана, а от Нова година насам направо започнаха да им прибират книжките, а колите да изпращат на наказателен паркинг.

Полицията няма вина в случая, тя просто изпълнява височайше разпореждане. Новата наредба отваря повечко работа на мъжете, защото им се налага да карат жените си шофьорки до работата и магазините. В държавните учреждения пък направо карат жените да се подписват под забраната за сядане зад волана.

Според анонимни източници, министърът на вътрешните работи е представил на държавния глава Гурбангула Бердимухамедов статистика, според която по-голямата част от катастрофите в страната са дело на шофьорките. И президентът е поръчал “да се оправят нещата”.

Интересно е да се отбележи че президентът, който по образование е стоматолог е голям почитател на автомобилния спорт и дори е разпоредил във всички вилаети на страната да се построят писти. Самият той често участва в различни автомобилни надпревари винаги с номер 7 на колата си.

 

autopress