От BMW обявиха дължината на ресурса на автомобилните си акумулатори. На практика се оказват дългожители – развити са да покриват целия период на експлоатация на електромобилите на марката и по дължина на “живота” си са съпоставими с този двигателите с вътрешно горене.

Това съобщи на специална пресконференция Андреас Рейт, шеф на отдела за разработки на акумулатори на немската премиална марка. Според думите му акумулаторите на BMW могат служат “15 и повече години”, като към края на този период капацитетът намалява до впечталяващите отстатъчна 70-80% - наистина много приемлив резултат.

Рейт подчерта още, че компанията внимателно наблюдава какво се случва с акумулаторите на вече продадените от нея електромобили. Друг важен момент, който съобщи Рейт е че при утилизацията си акумулаторите не вредят на околната среда, както е прието да се смята от доста “зелени”.

В баварските акумулатори се използват обикновенни метали, които не са токсични - литий, никел и мед. Те лесно се преработват при рециклирането, благодарение на което запазват достатъчно висока остатъчна стойност, дори при излизането си от строя.

BMW BG