В разгара на лятото автомобилите без покрив са в стихията си. Кабриолетите доставят неописуемо удоволствие и дават свободата да погледнеш нагоре и да видиш над себе си единствено синьото небе. Топлото време предоставя идеална възможност за пътуване с кабриолет, който вдига настроението и на водача, и на пътниците. На българския пазар се продават най-малко двайсетина кабриолета, но един от най-ярките, най-красивите, най-функционалните и достъпни модели е Opel Cascada.

Кабриолетът с издължен и плавен силует предлага 4 места, над които се опъва висококачествен текстилен сгъваем покрив, благодарение на който Cascada може да се ползва и през четирите сезона. Мекият гюрук е устойчив на метеорологичните въздействия на природата, тъй като се състои от няколко слоя технологична тъкан, която осигурява отлична шумоизолация и температурен комфорт. Покривът се прибира в багажника за 17 секунди, като това може да стане и в движение. Ако внезапно завали дъжд, можете да разпънете гюрука, движейки се със скорост до 50 км/ч.

С размерите си от 4,76 м дължина, 1,84 м широчина и 2,69 м междуосие класическият кабриолет Opel Cascada навлиза в територията на автомобилите от по-висок клас, където попадат най-достъпните кабриолети от премиум сегмента. Дизайнерите на Cascada са намалили височината до 1,44 м, за да изваят по-спортен силует на кабриолета. На външен вид Opel Cascada изглежда много динамично, спортно и агресивно благодарение на ярката си външност, широките следи, намалената височина, по-полегатото предно стъкло и мекия покрив. Без съмнение това е най-изисканият и рафиниран модел в гамата на Opel, който грабва погледа където и да се появи.

Влизайки  в открития Opel Cascada с най-богатото ниво на оборудване се озовавам в един наистина разкошен салон със спортни нотки, скъпи материали и отлична сглобка. Горната част на таблото е облицована с кожа и зашита с контрастни конци. Седалките са спортни, с изразени странични опори, но въпреки това са удобни за хора и с едро телосложение.

Седалките и воланът са облицовани частично с перфорирана кожа, а панелите на вратите и подлакътникът са с гладка кожена тапицерия. При сядане на предните седалки механизъм подава предпазните колани, така че пътуващите отпред да не се пресягат за тях. Задните седалки са оформени за двама пътници.

За разлика от много кабриолети с 2+2 места, отзад в Cascada могат да седнат удобно двама възрастни пасажери. В големия кабриолет на Opel могат да пътуват комфортно 4 човека даже и със закрит покрив. Багажникът на Cascada с отворен покрив побира 280 л, а ако покривът е вдигнат, товарното пространство се увеличава до 380 л. Облегалките на задните седалки се сгъват и багажникът се увеличава до впечатляващите 750 л.

Тестваният кабриолет Opel Cascada се задвижва от 2,0-литров турбодизелов двигател с мощност 165 к.с., който е най-удачният вариант, комбиниращ завидна динамика и нисък разход на гориво. Благодарение на високия максимален въртящ момент от 350 Нм, който е на разположение от 1750 до 2500 об/мин, моторът е много еластичен и ускорява кабриолета пъргаво и динамично.

Двигателят 2.0 CDTI се предлага в тандем с 6-степенна ръчна скоростна кутия за по-спортно шофиране и с 6-степенна автоматична трансмисия за комфортно и спокойно пътуване под открито небе. С автоматик разходът в града е 8,2 л/100 км, а на междуселищен път с 90 км/ч пада до 5 литра на 100 км.

На пътя Opel Cascada може да се държи като спортна кола, особено след натискането на бутона Sport на централната конзола. Тогава воланът става по-директен и плътен, окачването се втвърдява, а автоматикът превключва скоростите на по-високи обороти. При движение с висока скорост спортният режим осигурява по-стабилно пътно поведение, а в завой намалява страничното наклоняване и оптимизира контрола на автомобила.

В комфортния режим Tour воланът е умерено информативен, а возията е значително по-комфортна. Настройките на окачването и промените в електрическото сервоуправление могат да се направят индивидуално, благодарение на което водачът може да предпочете по-директен волан и по-комфортна возия. За по-спортно пътно поведение джантите на Cascada са 19-инчови, алуминиеви, с нископрофилни гуми.

Opel Cascada 2.0 CDTI Auto

  • 2,0-литров 4-цил. турбодизелов мотор,
  • 165 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин ,
  • 350 Нм въртящ момент при 1750-2500 об/мин ,
  • 10,4 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч,
  • 212 км/ч максимална скорост,
  • 6,2 л на 100 км среден разход на дизел,
  • 163 г/км СО2 ,
  • 42 650 лева базова цена на модела ,
  • 52 235 лева цена на тествания модел.

Източник: http://www.monitor.bg/