Калифорнийският стартъп Sondors представи на автосалона в Ел Ей прототип на триколесено електрокар с име Model Sondors. Основна особеност на автомобила е използването на смартфон или таблет в ролята на приборно табло. Очакваната цена на серийното изпълнение на електромобила е учудващо ниска – едва 10 000 долара.

 

Електрокарът е с три места и дава възможност за монтиране на акумулатори с различен капацитет. В зависимост от това пробегът с едно зареждане може да варира - 120, 240 или 320 километра. Зарежданете на Model Sondors става от битовата елмрежа, а ускоряването от 0 до 60 мили в час /96 км/ч/ става за пет секунди.

Model Sondors е разработен от нулата за седем месеца, след успешна кампания за набиране на средства /краудфъндинг/, в рамките на която компанията събра над един милион долара. За стартирането на серийното производство е необходима инвестиция от 20 милиона долара


В 2015-а година компанията Sondors е основана от бизнесмена Сторм Сондерс. Тогава са събрани шест милиона долара и се стертира разработката и производството на електрически велосипед. В момента се предлагат на пазара шест различни електровелосипеда, като най-евтиният от тях струва 499 долара. Той има електромотор с мощност 350 Вата и литиево-йонен акумулатор с капацитет 8,7 Амперчаса.