В Поднебесната империя купувачите на хибридни автомобили, електрокари и водородни автомобили е предвидено данъчно облекчение равно поне на 10% от покупната цена на автомобила. Така властите стимулират хората избрали “зелен” автомобил. Досегашният срок на действие на държавната помощ приключи на 31-и декември 2017-а, но министерството на финансите побърза да заяви -”Ще подкрепяме транспортните средства с нова енергия (new energy vehicles — NEV) до края на десетилетието.

Достъпността на електрифицираните автомобили е важна за китайците за подгряване на интереса на широката публика към тях, защото според повелите на партията към 2025-а година, те трябва да достигнат 20% от всички продадени в Китай коли. Водеща позиция в момента в пазарния сектор на електрифицираните автомобили в страната заемат автомобилите на концерна BAIC, но във врата му диша конкуренцията от BYD, JAC и други, чийто брой расте непрекъснато.

За пазара в Китай, който е и №1 в света, отминалата година не беше проста – ръстът му не беше постоянен като цяло, но в сектора на автомобилите NEV растежът беше най-забалежим - 51,4% и 700 000 реализации. Но делът на “зелените” автомобили си остава на нивото от 10%. Заради това правителството на КНР още не е определило датата за вкарване на пълната забрана на автомобилите с ДВГ и продължава държавната помощ за закупуване на автомобил тип NEV.

autopress