Китайската фирма Xiaopeng Motors показа своя версия на електрокросовъра Tesla Model X. При създаването на колата компанията се възползва от разработките на калифорнийските си колеги, но за разлика от типичната китайска практика, са го направили легално.

Когато Tesla обяви своите патенти за открити, Хенри Ся основа Xiaopeng в 2014-а и нае отбор инженери, които да разработят електрически SUV на тяхна база. Така се появи и моделът Xiaopeng Xpeng.

Новият китайскии електромобил има собствен дизайн, докато техническата архитектура на колата повтаря тази на Tesla Model X. Но дакота американците ползват акумулатори производство на Panasonic, то Xpeng тези на Samsung. Заявеният пробег с едно зареждане на автомобила е 300 км.

В салона на китайския електрокар също се чувства влиянието на Model X – подобно приборно табло, подобен голям екран на мултимедията. Добавена е и функция за автономно управление, както и хваленото от Илон Мъск.

 

Xiaopeng Xpeng ще се предлага в два варианта – с предно задвижване и един двигател, който се ускорява от място до 100 км/ч за 7,9 секунди, и пълноприводен вариант с три мотора, ускоряващ се до стотака за 5,8 сек.

Интересна подробност в колата е фото и видео HD-камерата, монтирана в покрива на машината. Някои от функциите на колата, като климатика, нивото на заряд могат да се контролират и управляват от смартфон.

Вече е готова първата партида от 15 броя предсерийни автомобили, а компанията в момента търси средства за разширяване на производството си. Вече са събрани 320 милиона долара от инвеститори, но необходимата сума е от порядъка на 1,4 милиарда, като в плановете на компанията фигурира годишно производство от 100 000 електромобила.

 

AUTO PRESS TESLA