В края на миналата седмица стана ясно, че производителят на бутикови суперспортни автомобили Koenigsegg е поставил нов световен рекорд за максимална скорост на сериен автомобил. Новото най-добро постижение от 446.97 км/ч беше постигнато благодарение на заводския тестови пилот на марката Никлас Лиля и чудовишната Agera RS с нейните 1360 конски сили.

Сега от автомобилния производител изнасят допълнителна информация от мероприятието си, провело се в Невада през изминалия уикенд, и измерението на постижението на Koenigsegg придобива още по-впечатляващи измерения.

По време на изпитанията на марката, освен нов рекорд за максимална скорост, са регистрирани още 4 върхови постижения.
-Нов рекорд за ускорение от 0 до 400 км/ч и последващо спиране до нула- 33.29 секунди, което е с повече от 3 секунди подобрение в сравнение с постигнатото от марката в началото на октомври.
-Максимална скорост на движение на публичен път на 1 километър с летящ старт- 445.54 км/ч (средна стойност от два пробега)
-Максимална скорост на движение на публичен път на 1 миля с летящ старт- 444.66 км/ч (средна стойност от два пробега)
-Максимална скорост на движение на публичен път- 457.49 км/ч (един пробег)

 

От Koenigsegg коментират, че използваният по време на изпитанията представител на Agera RS е клиентски автомобил, който е бил оборудван с наличните като допълнително оборудване пакет за увеличаване на максималната мощност до 1360 конски сили и ролбар, защитаващ интериора. Използваните гуми са били серийните за модела Michelin Pilot Sport Cup2, а джантите са били карбонови.