През последните 3-4 години, автомобилната индустрия направи наистина впечатляващ скок в областта на системите за повишаване на активната безопасност. Това са онези от технологиите, които работят, за да не се стигне и/или да се избегне критична ситуация и евентуална катастрофа.

Масово в автомобилите започнаха да се интегрират системи за предупреждаване на водача при неволно пресичане на осевата линия, за следване на пътното платно, за регистриране на умора в шофьора, за автоматично следване на движещо се отпред превозно средство със съкрост на движение от до 120-150 км/ч и други.

Колкото и добре да работят тези системи, те са достояние на потребителите реално последните само няколко години, а и колкото и ефективни да са, рано или късно настъпва момент, в който функционирането им е без значени. Собствениците на по-стари модели не могат да разчитат на тях, а само на собствениците си умения, преценка и самата конструкция на колата, за да останат невредими.

Колкото и зловещо да изглежда катастрофата от видеото, тя е отличен пример за това което правят във Volvo, а именно наистина безопасни автомобили.

Планински път, скорост на движение от малко над 60 км/ч и буквално секунда невнимание. Следва частичен челен удар на колата, която по всяка вероятност е Volvo XC70 (2015 година), и масивен камион с ремарке. Според информация на качилият видеото, водачът е останал невредим.