Този въпрос е изниквал може би пред всеки шофьор не сколасал навреме да си напълни резервоара или пък направил си криво сметката за нужното гориво. Ако в автомобила има бордови компютър, той може да ви отговори на този въпрос с доста висока точност на базата на отчетения моментен разход на гориво. Ако на дисплея се появят няколко последователни чертички вместо разстоянието – то е време да потърсите най-близката бензиностанция, за да не ви се наложи да увиснете на пътя и след това да посетите сервиза за ремонт на горивната уредба.

Ако колата няма бордкомпютър и за нуждата от зареждане на гориво съобщава една неприятна жълта лампичка, която първо мига, а след това свети плътно, добре е да знаем че автопроизводителите по принцип оставят в автомобилите си приблизително еднакъв резерв от гориво. Точният му размер е в книжката за експлоатация, а ако липсва е добре да се знае, че резервата е в размер на 10-15 процента от обема на резервоара. Това средно е от порядъка на 6-7 литра гориво.

В редки случаи лампата за резервата на гориво се запалва, когато в резервоара има над 10 литра гориво. Това е по принцип при автомобилите производство последното десетилетие на миналия век. При съвременните автомобили такава резерва предлагат Honda Accord, Nissan Teana, Toyota Camry, Subaru Outback, Forester и Mazda CX-5. Всъдеходите на Toyota - Highlander и Tacoma имат резерва от цели 14 литра. Същото предлагат още Jeep Cherokee, Grand Cherokee, Wrangler, Ford F-150 и Dodge RAM. Но при всъдеходите по принцип разходът на гориво си е по-висок.

При малолитражните автомобили резервата е в рамките на петте литра, което стига за 70-80 километра път. Като си знаем средният разход на гориво на колата и определяйки в навигацията най-близката бензиностанция, веднага се разбира дали ще стигнете до нея или не.

Ако се наложи можете да ливнете в резервоара пет литра гориво дори от съмнителна малка бензиностанция и след това да го подобрите от бензиностанция на голяма верига, пълнейки резервоара догоре. Ако пък ви чака по-дълъг път и не сте сигурни къде по него има проверени ензиностанции, използвайте старата хитрина на патилите шофьори – една пълна петлитрова тубичка в багажника, като не забравяте и съответната фуния, ако тубата е без това приспособление.

autopress