Tata Motors представи в Auto Expo в Ню-Делхи два шоу-кара – средноразмерен кросовър Tata H5X и премиален хечбек Tata 45X. И двата концепта са предвестници на нови серийни модели. Паркетникът ползва новата архитектура OMEGA-Arc (Optimal Modular Efficient Global Advanced Architecture), която всъщност е модифицирана платформа LR-MS (D8) на Land Rover Discovery Sport.

“Нетипична външност, идеално проверен интериор и безкрайни възможност за свързване” - твърдят за автомобила от марката. Tata, направила преди години най-евтиният сериен автомобил в света Nano , уверено влиза в луксозния пазарен сегмент с новите си разработки и помоща на английското си подразделение JLR. Кросовърът H5X пръв въплащава новата дизайнерска философия на индийците Impact 2.0. Дължината на машината е 4575 мм, ширината 1960, височината 1686, а междуосието възлиза на 2740 мм.

По неофициални данни, Tata H5X ще бъде качена на конвейера в 2019-а година. Концепътт е готов за серия на 80–85%. Кросовърът ще има двулитров турбодизел MultiJet II в два варианта на форсиране - 140 к.с. за петместната версия и 170 к.с. за триредовия вариант на седалките.

Вторият концепт в серийното си изпълнение - Tata 45X, ще заеме в гамата на марката позиция над хечбека Tiago. Тук също е използвана нова платформа - ALFA-Arc (Agile Light Flexible Advanced Architecture), разработена от Tata самостоятелно. Не е изключено че и JLR ще “премери” тази лека и гъвкава модулна платформа за свои бъдещи компактни модели.

 

Видеото намеква, че новите модели на индийците ще са способни и да се движат автономно, подържайки връзка с други автомобили и инфраструктурата. Бегло се виждат и кадри от вътрешноста на хечбека. Футуристиченият концептуален хечбек също ползва стила Impact 2.0 и беше демонстриран на Auto Expo в остъклен бокс, без да се дава възможност да се пипне или погледне вътре в салона му. Габаритите на Tata 45X са 4253 х 1850 х 1451 мм, межзуосието е 2630 мм. Съгласно прогнозите, хечбекът ще получи серийния си вариант не по-рано от 2020-а година. За него се предвиждат бензинов мотор 1.2 л, 1,5-литров дизел, хибрида и чисто електрическа модификации. За негови главни конкуренти се спрягат Suzuki Baleno и Hyundai i20. autopress