Поделението на марката в Северна Америка провежда рекламационна кампания за кросовъра Infiniti QX30 заради слабото заземяване на компонентите на кормилното управление, което може да предизвика самопроизволно задействане на предпазната въздушна възглавница на водача и вследствие на това би могло да се стигне до катастрофа.

Самата компания е предупредила федералният орган за пътна безопасност /National Highway Traffic Safety Administration/ миналата седмица за проблема, след като е получила информация за него от доставчика си Daimler AG.

Смята се, че под въпрос са 17 507 автомобила, за които собствениците ще получат съобщения за проблема и какво следва да направят във връзка с това за да ползват поправката на колата.

Предпазната въздушна възглавница на водача може да сработи неочаквано, ако възникне статичен заряд и той не може да бъде отведен в земята, а часовниковата пружина на ейърбега е повредена.

Засега няма регистрирани подобни случаи, но от компанията искат да проведат отзивната кампания за да са напълно сигурни, че нещо подобно няма да се случи. За целта дилърствата ще трябва да монтират безплатно комутаторен пръстен за да се гарантира нужното заземяване на кормилната колонка.

Засега не е известно дали у нас има автомобили засегнати от този проблем и дали ще се провежда подобна рекламационна кампания от вносителя на марката у нас Infiniti BG.