Непозната и непредставена у нас тайванска автомобилна марка Luxgen пусна през октомври на домашния си пазар паркетника U5. Той се предлага с бензинов атмосферен двигател 1.6л (120 к.с.) и вариаторно задвижване на цена от 659 000 местни долара.

На автосалона в столицата Тайпе на островната държава, който се открива на 30-и декември, ще бъде представена електрическата модификация на модела с обозначение EV+. В Азия електричеството и “машините на новата енергия” (NEV) традиционно се асоциират със синия цвят. Освен с ярките си нови акценти, новият електрокар се отличава с апликации на вратите и нов дизайн на джантите.

Съсобствениците на марката Luxgen, компаниите Yulon Motor и Dongfeng, са планирали старт на производството на електрокара за четвъртото тримесечие на следващата 2018-а година.

Трябва да се отбележи, че това е вече вторият електрически модел на марката. Luxgen представи седанът Luxgen S3 EV+ дори преди стандартното изпълнение с бензинов двигател. S3 EV+ има мощност от 150 кВт/204 к.с. и акумулатори с капацитет 33 кВтч. Моделът може да се зарежда и от пунктове AC/DC, като бързото зареждане от 40 минути възстановява до 80% заряда на батерията му.

Направен е и експериментален електрован Luxgen M7 EV+, който не се продава, а служи за витрина на технологията. Но и той има класическо изпълнение - M7 Turbo Eco Hyper только с бензинов турбомотор 2.2 л (202 к.с.), предлаган за 872 000 нови тайвански долари.

Ако Luxgen U5 EV+ е оборудван аналогично на електрована, то той има един електромотор с мощност 150 кВт (204 к.с., 220 Нм) и литиево-йонен акумулатор, който по бързия начин се зарежда на 80% за 80 минути. Пробегът с едно зареждане възлиза на около 350 км, максималната скорост се обявява на 140 км/ч.

autopress